Moody’s: grote banken riskanter

De grootste westerse banken zijn riskanter geworden en hebben een grotere kans om failliet te gaan. Dat heeft kredietbeoordelaar Moody’s gisteravond laat bekendgemaakt. Het bureau verlaagde voor vijftien banken het rapportcijfer voor kredietwaardigheid.

De cijfers geven een indicatie van de mate waarin banken in staat zijn het geld terug te betalen dat zij zelf lenen. De banken, waaronder de meeste Amerikaanse zakenbanken en in Europa onder meer Deutsche Bank, RBS en de grote Franse banken, zijn voor een belangrijk deel van hun resultaten afhankelijk van de grillige kapitaalmarkten. „In het verleden hebben deze risico’s bij veel instellingen er toe geleid dat zij faalden of steun nodig hadden”, waarschuwt Moody’s.

Volgens de kredietbeoordelaar leunen vrijwel alle vijftien banken bovengemiddeld veel op de financiële markten voor hun financiering. Ook zijn de winsten van vele instellingen bovengemiddeld veel afkomstig van handel op de beurzen.

Diverse Amerikaanse zakenbanken vinden de verlaging van hun rapportcijfer onterecht, maar zeggen dat de markt al rekening heeft gehouden met een verlaagd cijfer voor de kredietwaardigheid. Zij stellen dat het lenen voor hen niet duurder wordt door het lagere rapportcijfer van Moody’s.