'Minster Rwanda steunt muiters'

Experts van de Verenigde Naties hebben bewijs dat de Rwandese minister van Defensie en hoge militairen van het Rwandese leger muitende militairen in Oost-Congo steunen. Dit blijkt uit aantekeningen van een geheime vergadering van een VN-commissie.

Het is het sterkste bewijs tot nu toe dat mensen binnen de regering van president Paul Kagame de zogenaamde M23-muiterij steunen. Honderdduizend mensen zijn gevlucht voor de gevechten tussen de muiters en het Congolese leger.

M23 is de naam van een groep van enkele honderden militairen die onder leiding van generaal Bosco Ntaganda zijn gedeserteerd uit het Congolese leger. Ntaganda is geboren in Rwanda en is door het Internationaal Strafhof aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Het bewijs staat in een rapport van een groep experts die de ontwikkelingen in Congo onderzoeken voor de VN. Volgens diplomaten en leden van de Veiligheidsraad houden de VS de publicatie van het rapport tegen om Rwanda de kans te geven te reageren. (Reuters)