Maniertjes of niet, hij is de grote vedette

Portugal plaatste zich gisteren als eerste ploeg voor de halve finales van het EK. Ronaldo maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.

Portuguese forward Cristiano Ronaldo (C) heads to score past Czech goalkeeper Petr Cech during the Euro 2012 football championships quarter-final match the Czech Republic vs Portugal on June 21, 2012 at the National Stadium in Warsaw. AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT AFP

Redacteur Voetbal

Rotterdam. Met Nani, Raul Meireles, Fabio Coentrão, João Moutinho en Pepe is het Portugese elftal moeilijk een onemanshow te noemen. Bondscoach Paulo Bento benadrukte voor de kwartfinale tegen Tsjechië nog dat Cristiano Ronaldo geen vrije rol zou hebben. Maar met het enige doelpunt tegen Tsjechië toonde de sterspeler van Portugal opnieuw dat hij onmisbaar is. Portugal treft komende woensdag in de halve finales van het EK titelhouder Spanje of Frankrijk.

Juist de ploeggenoten van Ronaldo tonen dit EK diens status aparte. Niemand reageert als de vedette van Real Madrid met veel theater zijn afkeur laat blijken over een verkeerde pass. Geen medespeler haalt het in zijn hoofd hem van het idee te brengen elke vrije trap van vijfendertig meter ineens op doel te schieten. En vermoedelijk maakt geen Portugees bezwaar als hij in de rust uitgebreid zijn kapsel fatsoeneert.

Wat vooral imponeert is zijn fitheid na een zwaar seizoen bij Real Madrid, dat hij met 46 doelpunten naar de landstitel leidde. The Wall Street Journal becijferde dat hij de laatste twaalf maanden 6.030 minuten op het veld stond in 71 wedstrijden voor zijn club en het nationale elftal, meer dan welke Europese veldspeler dan ook. Het was hem niet aan te zien in de volgende negentig minuten, gisteren in het Poolse Warschau.

Tsjechië bleek de beelden van de laatste groepswedstrijd van Portugal tegen het Nederlands elftal goed te hebben bestudeerd. Bondscoach Michal Bilek wilde niet ook door counters worden verrast en had gekozen voor een behoudend begin. Tsjechië hield de ruimtes klein en koos zorgvuldig zijn momenten voor een uitval. Dat deed het slim, getuige de snelle gele kaarten voor de Portugezen Nani en Miguel Veloso. Petr Jiracek had zelfs de score kunnen openen, maar de robuuste verdediger Pepe was eerder bij de bal.

De Tsjechische verdedigers kregen echter gedurende de eerste helft steeds minder grip op Ronaldo. De aanvaller kreeg zijn eerste mogelijkheid na vijfentwintig minuten, toen hij alleen voor Petr Cech opdook. De doelman redde knap, maar Ronaldo bleek buitenspel te staan. Vijf minuten later probeerde de Portugees het met een omhaal, maar hij schoot een meter naast. Vlak voor rust kreeg Ronaldo zijn beste kans. Hij zette eerst op meesterlijke wijze verdediger Michal Kadlec op het verkeerde been en schoot daarna op de paal.

Tsjechië – met EK-revelaties Petr Jiracek, Vaclav Pilar en Theodor Gebre Selassie in het elftal – kwam in de tweede helft nauwelijks onder druk van Portugal uit. Meteen na rust raakte Ronaldo uit een vrije trap de buitenkant van de paal. Enkele minuten later krulde hij de bal op het hoofd van Hugo Almeida. De spits kopte raak, maar bleek buitenspel te staan.

Het schaarse Tsjechische gevaar kwam van buitenspeler Pilar, met karakteristieke dribbels over de linkerkant. Hij had Ronaldo voor de kwartfinale nog even op scherp gezet met de opmerking dat hij de Argentijn Lionel Messi van FC Barcelona een betere speler vindt. Pilar creëerde na bijna een uur de beste mogelijkheid voor de statische spits Milan Baros, maar verdediger Bruno Alves bracht redding.

Het onvermijdelijke doelpunt van Ronaldo viel tien minuten voor tijd. Hij kopte de bal langs Cech uit een voorzet van Moutinho. Ronaldo vierde de treffer op de wijze waaraan zijn critici zo’n hekel hebben, met meer aandacht voor de camera dan voor de ploeggenoot die hem in staat stelde te scoren. Maar opnieuw zal geen Portugees daar moeite mee hebben gehad.

    • Michiel Dekker