Löw durft: topscorer Gomez op de bank tegen de Grieken

Gomez (links) en Boateng op de training van de Duitsers. Foto AFP / Aris Messinis Gomez (links) en Boateng op de training van de Duitsers. Foto AFP / Aris Messinis

Joachim Löw verbaast vanavond vriend en vijand met zijn opstelling: Gomez, Müller en Podolski spelen niet. Dat is opvallend, want van de vijf goals die Duitsland tot nu toe dit toernooi maakte, werden er vier gemaakt door spelers die nu achter de hand worden gehouden (Gomez drie, Podolski één).

Gomez wordt in de spits vervangen door Klose, recordhouder waar het gaat om interlanddoelpunten. Hij scoorde 63 keer in 119 wedstrijden, maar is wel al op leeftijd. Sterker nog: scoort hij vanavond, dan is hij op zijn 34e de oudste Duitse international die dat voor elkaar krijgt.

Toch doet Gomez het beter op het Europese podium:

Twitter avatar ShowMeFootball Voetbalstats Miroslav Klose maakte op 3 EK’s (606 minuten) 2 goals, waar Mario Gómez op 2 EK’s (438 minuten) 3 keer scoorde. #duigri

Podolski en Müller worden vervangen door de jongelingen André Schürrle (21 jaar oud, 14 interlands, Bayer Leverkusen) en Marco Reus (23 jaar, 5 interlands, Borussia Mönchengladbach).

Duitsland begint vanavond met Neuer op het doel; Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm achterin; Khedira, Schweinsteiger daarvoor; Reus, Özil, Schürrle achter de spits en voorin dus Klose. Griekenland doet het met deze elf spelers: Sifakis; Torosidis, Papadopoulos, Sokratis, Tzavellas; Makos, Maniatis, Katsouranis, Ninis; Salpingidis en Samaras.

Wil Löw zijn stermiddenvelder Özil beter aan het spelen krijgen door hem te laten combineren met Klose, zoals VI beweert? Houdt hij graag zijn gehele selectie scherp en fit voor de uitdagingen die verderop in het toernooi mogelijk nog volgen, in plaats van te vertrouwen op elf vaste namen?

Of vormt Griekenland zo weinig bedreiging voor de zelfverzekerde Mannschaft dat de belangrijke aanvallers rust gegund wordt?

Duitsland - Griekenland begint om 20:45 uur. Uiteraard spreekt het duel ook tot de verbeelding omdat Duitsland en Griekenland hoofdrolspelers zijn in de eurocrisis. Steven de Jong schreef daar dit stuk over.

    • Peter Zantingh