Leiders eurozone na mini-top: 130 miljard om groei te bevorderen

Van links naar rechts: de Spaanse premier Rajoy, de Franse president Hollande, de Duitse bondskanselier Merkel en de Italiaanse premier Monti. De vier spraken elkaar vandaag op een mini-top als voorbereiding op de EU-top van volgende week. Foto AFP / Alberto Pizzoli

Er moet 130 miljard euro worden vrijgemaakt voor een pakket groeimaatregelen voor de eurozone. Dat zei de Italiaanse premier Monti vandaag op een persconferentie na een mini-top in Italië, waar ook Merkel, Hollande en Rajoy aanwezig waren.

De leiders van Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje - de vier grootste economieën van de eurozone - kwamen vandaag bij elkaar voor de mini-top. Volgens Merkel waren ze het erover eens dat ze ‘moeten werken aan een grotere politieke unie’. Dat is niet nieuw, want dat beeld, waarin Europese landen geleidelijk aan meer bevoegdheden zouden overdragen aan Europa, schetste ze al eerder.

‘We moeten niet nog tien jaar wachten met eurobonds’

Hollande zei dat de top nuttig was als voorbereiding op de EU-top van aankomende donderdag, 28 juni. Daar zou nu gemakkelijker een overeenkomst te sluiten zijn. De vier landen hebben volgens hem een plan voor Europese economische integratie uitgetekend. Maar als landen meer soevereiniteit overdragen aan Europa, benadrukte hij, dan moet dat gepaard gaan met meer onderlinge solidariteit.

Hij sprak zich echter ook uit voor eurobonds, Europese obligaties waarbij de eurolanden een gezamenlijke rentestand delen. “Het moet geen tien jaar meer duren voordat die er komen”, zei Hollande. “Ze zijn namelijk een nuttig instrument voor de muntunie.” Merkel houdt juist al langere tijd vol dat het geen oplossing is. Ze is bang dat Duitsland, dat een erg lage rente betaalt, op die manier opdraait voor de hogere rente van Europa’s probleemlanden.

Ook zei Hollande dat er overeenstemming is over de behoefte aan een belasting op financiële transacties.

130 miljard voor groeimaatregelen

De vier leiders zijn het erover eens dat er op de EU-top volgende week 130 miljard euro moet worden vrijgemaakt voor een pakket groeimaatregelen. Monti voegde daaraan toe dat het kwartet erkent dat de stappen die tot nu toe genomen zijn, niet voldoende waren. “De financiële markten en de EU moeten de euro zien als iets wat onomkeerbaar is. De munt is hier om te blijven.”