Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Leger Egypte staat achter eigen machtsgreep

Caption: Egyptian men chant anti-Supreme Council for the Armed Forces (SCAF) slogans in Tahrir Square in Cairo, Egypt, Thursday, 21 June, 2012. Authorities delayed Thursday's planned announcement of the winner of Egypt's presidential election. Hundreds of Brotherhood supporters camped out in Cairo's Tahrir Square on Wednesday night, denouncing the ruling military and vowing to stay in place until the parliament, which was dissolved last week on a court order, is reinstated. (AP Photo/Manu Brabo)
Caption: Egyptian men chant anti-Supreme Council for the Armed Forces (SCAF) slogans in Tahrir Square in Cairo, Egypt, Thursday, 21 June, 2012. Authorities delayed Thursday's planned announcement of the winner of Egypt's presidential election. Hundreds of Brotherhood supporters camped out in Cairo's Tahrir Square on Wednesday night, denouncing the ruling military and vowing to stay in place until the parliament, which was dissolved last week on a court order, is reinstated. (AP Photo/Manu Brabo) Egyptenaren op het Tahrir-plein demonstreren tegen de meest recente machtsgreep van het leger. Foto AP / Manu Brabo

De Moslimbroederschap heeft onnodig voor spanningen gezorgd in Egypte door, voordat de resultaten van de presidentsverkiezingen bekend zijn gemaakt, hun kandidaat Mohammed Morsi als winnaar uit te roepen.

Dat laat de Opperste Militaire Raad (SCAF) in een verklaring weten, meldt persbureau Reuters. Beide kandidaten Morsi en Ahmed Shafiq, de laatste premier onder ex-president Mubarak, eisen de overwinning op van de verkiezingen van afgelopen weekend.

Daarnaast benadrukte SCAF dat het achter een grondwettelijk bevel staat waarin het zichzelf onder andere de wetgevende macht toewijst en zelf hun begroting mag vaststellen. Deze machtsgreep kwam vlak na het ontbinden van het door het volk verkozen parlement en het geven van verregaande bevoegdheden aan militaire politie en de inlichtingendiensten om burgers te arresteren.

Activisten en oppositie zien dit als een de facto coup van het leger, dat nu dezelfde macht in handen heeft als de afgezette dictator Hosni Mubarak:

Twitter avatar Dr_MahmoudSayed Dr.Mahmoud Hassan #SCAF You’d better learn from #Mubarak fiasco.
Twitter avatar mfatta7 Mohamed Abdelfattah SCAF’s apparent stubborn discourse is reminiscent of Mubarak’s early speeches.
Twitter avatar ahmedhazem Ahmed Hazem SCAF last message in brief: We are as stupid as Mubarak #egypt #tahrir #fb

Ondertussen staan er vandaag al tienduizenden mensen op het Tahrir-plein om de Moslimbroederschap en hun kandidaat te steunen. En dat is opvallend, want het zijn ook vooral de aanhangers van de islamisten die zich daar verzameld hebben, schrijft onze correspondent Gert van Langendonck in NRC Handelsblad. Van Langendonck:

Voor vandaag is nog maar eens opgeroepen tot een massabetoging op het Tahrirplein in Kairo. Sinds gisteren is daar begonnen met een nieuwe zitstaking tegen wat een militaire ‘coup’ wordt genoemd: de ontbinding van het parlement, een nieuw decreet waarin de legerleiding zich een deel van de macht van de president toeëigent, en het uitblijven van het verkiezingsresultaat. Maar het is niet het Tahrirplein van weleer. Het zijn vooral de aanhangers van de Moslimbroederschap en de andere fundamentalistische partijen die vandaag op straat komen. Veel andere Egyptenaren voelen zich niet betrokken bij wat steeds meer een krachtmeting wordt tussen de fundamentalisten en het leger. Het valt op dat niet-fundamentalistische politici erg stil zijn gebleven over de ontbinding van het parlement door het Constitutionele Hof vorige week. Dat parlement werd immers gedomineerd door de fundamentalisten, en velen hopen wellicht stiekem dat nieuwe verkiezingen een ander plaatje zullen opleveren.

Nadat woensdag de bekendmaking van de resultaten van de presidentsverkiezingen voor “onbepaalde tijd” werd uitgesteld is de angst ontstaan dat het leger door fraude Shafik als winnaar uit de bus laat komen.

De uitslag van de verkiezingstrijd wordt ergens dit weekend verwacht, maar de spanningen zijn merkbaar. Dat zei Koert Debeuf, vertegenwoordiger van de Alde-groep in het Europees Parlement, woensdag ook al in het Vlaamse nieuwsprogramma Ter Zake (video). Die voorzag een escalatie van de spanningen vandaag.

Het leger lijkt dan ook te anticiperen op een ingrijpen tegen de demonstranten. In de verklaring van vandaag benadrukken zij dat het leger staat achter vreedzame demonstraties, zolang deze het dagelijkse leven maar niet verstoren.