Lees hier hoe GroenLinks zijn eigen kandidaten afbrandt

Nederland, Den Haag, 23-05-12 Tofik Dibi en Jolande Sap van Groen Links. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Den Haag, 23-05-12 Tofik Dibi en Jolande Sap van Groen Links. © Foto Merlin Daleman De kandidatenlijst van GroenLinks lekte gisteren al uit. Jolande Sap staat uiteraard op plaats één, Tofik Dibi op eigen verzoek op plaats tien. Foto NRC / Merlin Daleman

Bijna alle politieke partijen maken slechts een kandidatenlijst bekend. Bij GroenLinks doen ze dat anders. De partij presenteerde vanmiddag niet alleen de conceptlijst voor de verkiezingen, maar verspreidde ook een toelichting van de kandidatencommissie. En die liegt er niet om.

De lijst is een advies van de kandidatencommissie en het congres van de partij kan volgende week zaterdag deze nog aanpassen. Kandidaten kunnen zichzelf dan voor een hogere plaats op de lijst voordragen. Maar in de aanbevelende tekstjes laat de kandidatencommissie weinig twijfel of ze dat wel zou moeten doen.

Een overzicht van de (dis)kwalificaties

Over Kamerlid Arjan El Fassed, die op de negende plek van de advieslijst is gezet, schrijft de kandidatencommissie:

De commissie mist in Arjan evenwel de zelfbewuste drive om toonaangevend te opereren in een kleine fractie.

Over Tofik Dibi, die nadat hij de strijd om het lijsttrekkerschap verloor op eigen verzoek op de tiende plek is gezet:

Hij nodigt uit tot het politieke en publieke debat en heeft een goed ontwikkelde intuïtie voor (media)trends en kansen, zoals bijvoorbeeld het Kinderpardon. De commissie ziet in Tofik een creatieve buitenspeler met aanstekelijk enthousiasme. Zijn solistisch optreden is tegelijk zijn kracht en in teamverband zijn kwetsbaarheid.

Over nummer veertien Dirk van den Bosch:

Dirk zou goed naar het kamerlidmaatschap toe kunnen groeien als hij zijn uitstraling meer polijst en een meer luisterende houding aanneemt.

Even tussendoor: een greep uit de reacties op het ‘juryrapport’

Op Twitter wordt ondertussen door onder meer journalisten volop gereageerd op het ‘juryrapport’ van de kandidatencommissie van GroenLinks. Een greep uit de reacties.

Politiek redacteur Erik Van der Walle van NRC schrijft:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Onwaarschijnlijk hoe GroenLinks zijn eigen kandidaten afbrandt. Met zo’n selectiecommissie heb je geen vijanden nodig. http://t.co/y4iJSGNi

Politiek redacteur Huib Modderkolk van NRC:

Twitter avatar HuibModderkolk Huib Modderkolk Is de selectiecommissie van #GL ook te huren voor feesten en partijen? Gewoon, om de sfeer er een beetje in te houden? #dtv

Journalist Stan de Jong schrijft:

Twitter avatar StandeJong Stan de Jong Hilarisch, die toelichting van Kandidatencommissie GroenLinks (vanaf ongeveer plek tien). Met zulke vrienden… http://t.co/4TwQnoz8

Journalist Kustaw Bessems:

Twitter avatar KustawBessems Kustaw Bessems Volwassen partij moet toch 25 mensen bij elkaar kunnen krijgen die eigenlijk allemaal zo goed zijn dat t dringen is om de top 5? #GroenLinks
Twitter avatar KustawBessems Kustaw Bessems Dat je open, eerlijk, kwetsbaar bent over sterke & zwakke punten is wel mooi. Maar dat je opschrijft dat iemand de Kamer (nog) niet in moet!

Toelichtingen kandidatencommissie ‘pijnlijk eerlijk’

Politiek redacteur Annemarie Kas van NRC noemt de toelichtingen van de kandidatencommissie “pijnlijk eerlijk”.

“De kandidatencommissie heeft realiteitszin uit willen stralen, maar de toelichtingen zijn zo realistisch dat het pijnlijk wordt. Iedereen begrijpt dat iemand op plek 14 niet direct verkiesbaar is. Ze hadden die realistische zinnen beter achterwege kunnen laten. Blijkbaar wordt het effect onderschat.”

Volgens Kas, die vanmiddag bij de presentatie was, zijn er een aantal bezwaren tegen de teksten ingediend, maar is er maar één hoger beroep geweest. Ze zegt dat er bij de presentatie nog geen onvrede te bespeuren was over de toelichtingen.

Kas wijst erop dat het niet de eerste keer is dat de kandidatencommissie een hard oordeel velt. Zo noemde de commissie Tofik Dibi eerder ongeschikt als kandidaat-lijsttrekker. Dit leidde tot een conflict in de partij.

Terug naar de aanbevelende tekstjes

Hoe lager op de lijst, hoe kritischer de omschrijvingen worden.

Over rechtsstatelijk talent Huri Sahin:

De commissie vraagt zich af of zij inhoudelijk nu al stevig genoeg is om direct de Tweede Kamer in te gaan, maar draagt haar graag voor een opvolgingsplek voor.

Over Volkert Vintges, directeur van de Gelderse Milieufederatie en voorzitter van de afdeling Nijmegen, op nummer 17:

Gezien zijn huidige functie is het tot op heden voor hem onmogelijk geweest om het politieke handwerk lokaal of provinciaal zich eigen te maken. Omdat hij hierdoor nog onvoldoende ervaring heeft, draagt de commissie hem voor op deze plek.

Over jonge advocate Anne Scheltema Beduin (nummer 19):

Haar zicht op het politieke werk is nog onvoldoende ontwikkeld. De commissie hoopt dat GroenLinks en Anne zelf verder investeren in haar politieke talent.

Over Christiaan Kwint, wethouder in Heerhugowaard en nummer 20 op de lijst:

Volgens de commissie komen op dit moment de politieke kwaliteiten van Christiaan lokaal beter tot hun recht dan op landelijk niveau.

Over ‘Idealistische kosmopoliet’ Miguel Heilbron:

Zijn politiek strategisch inzicht moet zich nog verder ontwikkelen, ook zal hij het politieke handwerk zich nog eigen moeten maken. De commissie adviseert hem zodoende voor een lagere plek op de lijst.

En ten slotte over hekkensluiter Carel Bruring, een Zeeuwse politicus, op nummer 25:

Zijn politieke inzicht is vooral sterk op lokaal niveau. De commissie acht hem daar meer op zijn plek dan in de hectische en media-georiënteerde politieke omgeving van de Tweede Kamer.

Tot slot: politieke reacties op Twitter

Inmiddels hebben een aantal politici ook gereageerd op de toelichting van de kandidatencommissie.

Tofik Dibi:

Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi Altijd veel aandacht voor wie op welke plek en waarom enzo (stiekem heel leuk) maar voel en zie ook veel vlinders in de buik #democratie

VVD-Kamerlid Ton Elias:

Twitter avatar TonElias Ton Elias Groen Links zet beoordeling kandidaten op website, soms tikje pijnlijk .. nr 20 komt lokaal beter tot z’n recht dan in de Kamer. Oei.