KPN verliest strijd om zelfstandigheid

Aandeelhouders verloren hun geloof in het leiderschap van KPN, dat werd murw gebeukt door een continue stroom tegenvallers. Beleggers nemen zelfs genoegen met mínder dan de 8 euro van Carlos Slim.

None

De poging van KPN om aandeelhouders op andere gedachten te brengen, even na zes uur gisteravond, was even aandoenlijk als wanhopig. ‘KPN herhaalt advies aan aandeelhouders: ga niet in op bod’, kopte het telecombedrijf boven zijn persbericht .

Een kansloze oproep in een achterhoedegevecht. Want veel aandeelhouders hádden gisteren al zaken gedaan met América Móvil, de Mexicaanse belager die begin mei ongevraagd een partieel bod had uitgebracht van 8 euro per aandeel op 28 procent van de aandelen.

Kort na het persbericht van KPN maakte América Móvil bekend over 20,92 procent van de aandelen KPN te beschikken. Dat was een aankoop van ruim 167 miljoen aandelen in één dag. In de weken hiervoor hadden de Mexicanen al 8,7 procent verzameld, voor een gemiddelde prijs van 7,85 euro. Gisteren betaalden ze nog veel minder: gemiddelde prijs van 7,60 euro per aandeel. Een besparing voor América Móvil-grootaandeelhouder Carlos Slim – de rijkste man ter wereld – van zo’n 70 miljoen euro op het oorspronkelijke bod van 8 euro. Vanochtend daalde de beurskoers van KPN op het Damrak zelfs eventjes onder de 7 euro. Dat doet vermoeden dat de Mexicanen vandaag hun inkoop vrolijk hebben kunnen voortzetten.

Dat andere aandeelhouders zo bereidwillig waren hun stukken tegen een aanzienlijke korting af te staan, betekent twee dingen. Ten eerste: de strijd om de zeggenschap bij KPN is gestreden. Zonder het bod van begin mei gestand te hoeven doen, zullen de Mexicanen hun beoogde belang van 28 procent in KPN verkrijgen.

Ten tweede: beleggers hebben het geloof in het zittende management van KPN én zijn strategie verloren.

De raad van bestuur probeert wanhopig uit te leggen dat het bod van América Móvil van 8 euro niet de „huidige en potentieel toekomstige waarde van KPN weerspiegelt”, en dat KPN zelfstandig goed in staat is om de uitgestippelde „heldere strategie” uit te voeren: versterking van de dominante positie in Nederland en groei op de mobiele telefoniemarkten in Duitsland en België. Maar een vijfde van de beleggers heeft daar geen fiducie meer in.

In de bestuurskamer wordt dit ervaren als een nederlaag. Sinds topman Eelco Blok in april 2011 het stokje overnam van Ad Scheepbouwer is hij murw gebeukt door een continue stroom financiële tegenvallers en verrassingen, van hackers tot huiszoekingen. Een Mexicaanse inval kon er nog wel bij.

Maar is het zo erg dat KPN straks voor bijna een derde Mexicaans bezit is? Tim Poulus van onderzoeksbureau Telecompaper schetst de alternatieven als América Móvil zich niet had gemeld: „Met een aandeel dat zo laag staat zouden ook private equity-partijen in kunnen stappen”. Poulus noemt het Deense TDC, net als KPN een voormalig staatsbedrijf. Dat werd met schulden overladen, in stukken opgeknipt en eigenaren als Apax en KKR lieten zichzelf vorstelijk dividend uitbetalen.

Dat is niet het scenario dat América Móvil voor ogen staat met KPN. De Mexicaanse provider is het vijfde telecombedrijf ter wereld, iets groter dan Telefónica, het Spaanse bedrijf waarmee KPN tot begin deze week vergeefs onderhandelde over overname van zijn Duitse dochter E-Plus. Om op te boksen tegen marktleiders China Mobile en Vodafone, zoeken de Mexicanen werelddekking en is KPN een springplank voor Europa.

América Móvil zou via KPN-dochter E-Plus zelf de stap naar Duitsland kunnen wagen. Of het zou de vaste en mobiele tak van KPN kunnen splitsen, net als het Britse BT deed. Vooralsnog zeggen de Mexicanen de huidige strategie van KPN te onderschrijven. Logisch, want het runnen van een telecombedrijf vergt veel kennis van de nationale regels en marktverhoudingen.

Volgens financieel directeur García-Moreno wil zijn baas, Carlos Slim, een langdurige relatie met KPN. Maar een minderheidsaandeel is één teen in het water, die de multimiljardair elk moment kan terugtrekken. Slim kan altijd nog van een geslaagde belegging profiteren: hij koopt KPN voor een prikkie, op het dieptepunt van de markt.

Eelco Blok weet dat. Alleen slaagde hij er niet in zijn aandeelhouders daarvan te overtuigen.

    • Marc Hijink
    • Philip de Witt Wijnen