kortkolom kunst

Verhuizing Armando Museum beklonken

Utrecht. De Utrechtse gemeenteraad heeft gisteren ingestemd met de verhuizing van het Armando Museum naar landhuis Oud-Amelisweerd. Er werd ingestemd met een krediet van 1,6 miljoen euro voor de restauratie van het huis. Wethouder Frits Lintmeijer (cultuur, GroenLinks) beloofde geen subsidie aan het museum te verstrekken als er exploitatietekorten ontstaan. Daar vrezen veel raadsleden voor, omdat deze is gebaseerd op 40.000 bezoekers per jaar. In Amersfoort kwamen er jaarlijks zo’n 12.000 belangstellenden op af. Bovendien eiste de raad een onafhankelijk kostenonderzoek naar de huur van Oud-Amelisweerd. Het Armando Museum was vanaf 1998 gevestigd in de Elleboogkerk in Amersfoort, maar een grote brand in 2007 verwoestte vrijwel de hele aanwezige collectie. Vanwege een bezuiniging van 515.000 euro op het museumbudget in die stad, kon het museum er niet terugkeren. Armando (83) was daar erg teleurgesteld over, vertelde hij tijdens de ‘finnisage’ van zijn Amersfoortse tentoonstelling vorig jaar: „Natuurlijk hoor ik in Amersfoort, maar ze willen me niet meer.”

Kinderboek in letter voor dyslectici

Rotterdam. Zaterdag komt er voor het eerst in Nederland een jeugdboek uit in een aangepast lettertype voor dyslectische kinderen. Schrijfster Lorena Veldhuijzen geeft haar Avonturen van Glas uit in de Dyslexie, een lettertype van de Nederlandse ontwerper Christian Boer. Zijn lettertype is bezig aan een opgang. Ook in Amerika komen dit jaar verschillende kinderboeken in het lettertype uit. Pixar Animation Studios kocht het aan voor een dyslectisch acteur die animatiefilms inspreekt. (NRC)

Lijst met 86 Britse liedjes voor de Spelen

Rotterdam. De playlist voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen is mogelijk gelekt. De Britse krant The Sun publiceerde deze week een lijst met 86 Engelse muzikale hoogtepunten, die regisseur Danny Boyle in Londen zou willen laten horen. Naast popsongs en filmmuziek staan op de lijst patriottische liederen als ‘Land of Hope and Glory’, ‘Jerusalem’ en ‘Dambusters March’. Van The Beatles zijn drie nummers gekozen. Het meest recente nummer is ‘When I was a youngster’ van hiphopduo Rizzle Kicks. Opvallend zijn punksongs als ‘London Calling’ van The Clash en ‘God save the Queen’ van The Sex Pistols – een gedurfde keuze om straks te spelen in het bijzijn van de koningin. (NRC)