Hoe Erwin Olaf subtieler, maar ook venijniger wordt

Erwin Olaf: OWN Uitgeverij Lido, € 59,90 ****

Een groot en dik boek, dat is nodig om het hele oeuvre van een van Nederlands succesvolste fotografen te laten zien. Een echt koffietafelboek. En terecht ook. Dit boek beslaat een selectie uit het werk van Erwin Olaf tussen 1984 en 2012. Aangevuld met interessante teksten over zijn werk, een interview, een biografie en foto’s van belangrijke tentoonstellingen.

Iedereen kent wel iets van het werk van Olaf en vindt het mooi of lelijk, maar bij het oeuvre van zo’n grootse fotograaf gaat het eigenlijk niet meer over smaak en meningen. Interessanter is om te kijken naar ontwikkelingen van het werk, en dat in de tijd plaatsen waarin het is gemaakt. Daar biedt dit boek alle mogelijkheid toe.

De selectie en opbouw van het boek is niet in de chronologische volgorde waarin het is gemaakt, maar is per serie door elkaar gezet. Hierdoor worden verbanden zichtbaar tussen de verschillende projecten. Thema’s die Olaf in zijn oude projecten verwerkt, komen in nieuwe vormen in recent werk terug.

Zijn beeldtaal verandert. Zoals de settings en details waarin hij zijn modellen fotografeert steeds belangrijker worden. Zijn benadering wordt subtieler, maar ook venijniger. Waar hij in zijn eerdere werk nog wilde choqueren met grote piemels, weet hij in zijn nieuwe werk een bijna tastbare emotionele ondertoon te leggen. Door zijn volledige oeuvre, oud en nieuw, door elkaar te bekijken worden onderliggende thema’s zichtbaar. Niet die van de afzonderlijke projecten, maar die van de maker. Dat ene brein waar dit allemaal uit ontsproten is. Originaliteit, creativiteit, vaardigheid, uitzonderlijkheid. Het is een boek dat bewondering afdwingt, of je nou van zijn stijl houdt of niet.

Het enige nadeel aan een oeuvreboek is dat het niet volledig is zolang er nog nieuw werk wordt gemaakt. Komt er straks een deel twee, of een nieuw boek? In 2003 bracht Olaf al een oeuvreboek uit ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als fotograaf. Er komt er dus waarschijnlijk nog eentje bij. Als dat te vaak gebeurt gaat dat je wel tegenstaan.