Held Hiddink terug in Zuid-Korea

Guus Hiddink is nog één keer bondscoach van Zuid-Korea, het land waarmee hij in 2002 op het WK grote successen behaalde.

Het team waarmee Hiddink toen de halve finale bereikte, speelt op 5 juli in hoofdstad Seoul een wedstrijd tegen profs uit de Zuid-Koreaanse competitie. Met het duel wordt het WK herdacht dat tien jaar geleden in Zuid-Korea en Japan werd gehouden.

Hiddink, nu trainer van de Russische voetbalclub Anzhi Makhachkala, verwierf op het WK in 2002 als bondscoach van Zuid-Korea een heldenstatus door tegen alle verwachtingen en voetballogica in de halve finale te bereiken. Het land versloeg gerenommeerde landen als Spanje en Italië, maar verloor uiteindelijk van Duitsland. In de strijd om de derde en vierde plaats verloor Zuid-Korea van Turkije, maar dat deed geen afbreuk aan de euforie in het Aziatische land.

Hiddink en zijn spelers kregen de de hoogste sportonderscheiding in Zuid-Korea. Selectie en staf werden geëerd met de orde van de Blauwe Draak. Ook benoemde de regering hem tot ereburger van Zuid-Korea. In Gwangju werd het Gwangju World Cup Stadium omgedoopt in het Guus Hiddink Stadion

De geboren Achterhoeker is nog altijd mateloos populair in Zuid-Korea, dat na 2002 aanmerkelijk minder succesvol was. Op het WK in 2006 werd het land, toen onder leiding van Dick Advocaat, in de eerste ronde uitgeschakeld. In 2010 volgde uitschakeling in de achtste finales door Uruguay. Ahn Jung-hwan, WK-held in 2002, reageerde enthousiast op de komst van Hiddink. „Ik ben geraakt door zijn liefde voor het Koreaanse voetbal. We zien het niet als een eenmalige gebeurtenis, maar gaan onze waardering proberen te uiten.”