Zeventienduizend huishoudens zonder stroom in Nieuwegein

Door het heftige onweer van gisteravond kampt Nieuwegein vandaag nog altijd met een grote stroomstoring. Zeventienduizend huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom, meldt netbeheerder Stedin aan persbureau Novum.

De schade aan installaties is volgens Stedin groot. Het is niet bekend hoe lang het duurt voordat er weer stroom is, waarschijnlijk nog een groot deel van de dag. Er zijn inmiddels vijf noodaggregaten geplaatst in ziekenhuizen en verzorgingshuizen.

De storing ontstond gisteravond rond 21.15 uur toen de bliksem diverse keren insloeg vlakbij twee transformatorhuisjes. In eerste instantie zaten vijfduizend huishoudens zonder stroom, een aantal dat opliep tot zeventienduizend.

Monteurs zijn nog bezig met het inventariseren van de schade. In ieder geval zijn twee transformatoren volledig verwoest.

Het KNMI waarschuwde gisteravond al voor zware onweersbuien. Vanuit het zuiden trokken die het hele land door.

    • Annemarie Coevert