Gebre Selassie als voorbeeld

Czech Republic's Theodor Gebre Selassie smiles during the official training on the eve of the Euro 2012 soccer championship Group A match between Czech Republic and Poland in Wroclaw, Poland, Friday, June 15, 2012. (AP Photo/Jon Super) AP

Natuurlijk maakte de Tsjechische rechtsback Theo Gebre Selassie het beslissende foutje in de kwartfinale tegen Portugal. Hij liet Cristiano Ronaldo van wel heel ver uit zijn rug komen en de 1-0 binnen koppen. Maar wie speelde zich dit EK verrassender in de kijker dan de vooraf onbekende verdediger van Slovan Liberec? Zijn achternaam viel op, dezelfde als de fenomenale hardloper Haile. Zijn rushes langs de lijn waren prachtig. Wat een atleet! En zijn verhaal is apart. Eerste donkere international van Tsjechië, zoon van een Ethiopische vader die naar communistisch Tsjechië kwam om te studeren en er trouwde met een lerares. Twee kinderen, Theo (25) de voetballer en handbalinternational Anna (20). Racisme in het voormalig Oostblok? Hier is het beste antwoord.

Verliezer

Weer geruzie bij de Fransen

Zes keer speelden Frankrijk en Spanje tegen elkaar bij een eindronde, vijf keer wonnen de Fransen. Maar hun kwartfinale morgen in Donetsk? Bij Spanje lijken de kampen van Real Madrid en Barcelona verzoend. Bij Frankrijk was het weer hommeles in de kleedkamer, na de 0-2 tegen Zweden, die een eind maakte aan een reeks van 23 duels zonder verlies. „Er werden wat raketten afgevuurd”, bagatelliseerde middenvelder Malouda. Maar het echec van het WK 2010, met spelersstaking en een nationaal debat toe, ligt vers in het geheugen. Voorafgaand aan dit EK kwamen Les Bleus in het nieuws dankzij hun koelvesten tegen de verwachte warmte. Of die helpen tegen de verhitte sfeer in de kleedkamer?