Gebre Selassie als voorbeeld

Foto AP

Natuurlijk maakte de Tsjechische rechtsback Theo Gebre Selassie het beslissende foutje in de kwartfinale tegen Portugal. Hij liet Cristiano Ronaldo van wel heel ver uit zijn rug komen en de 1-0 binnen koppen. Maar wie speelde zich dit EK verrassender in de kijker dan de vooraf onbekende verdediger van Slovan Liberec? Zijn achternaam viel op, dezelfde als de fenomenale hardloper Haile. Zijn rushes langs de lijn waren prachtig. Wat een atleet! En zijn verhaal is apart. Eerste donkere international van Tsjechië, zoon van een Ethiopische vader die naar communistisch Tsjechië kwam om te studeren en er trouwde met een lerares. Twee kinderen, Theo (25) de voetballer en handbalinternational Anna (20). Racisme in het voormalig Oostblok? Hier is het beste antwoord.