Ex-premier Roemenië schiet zichzelf in nek

De oud-premier van Roemenië, Adrian Nastase, heeft zichzelf in zijn nek geschoten uren nadat hij twee jaar celstraf had gekregen.

Boekarest. Enkele uren nadat hij definitief tot twee jaar cel was veroordeeld, heeft de Roemeense oud-premier Adrian Nastase zich woensdag in zijn nek geschoten. De vermoedelijke zelfmoordpoging mislukte. Nastase ligt in het ziekenhuis.

Begin dit jaar veroordeelde de rechter Nastase voor het onder druk zetten van bedrijven en overheidsinstellingen. Tegen betaling moesten zij deelnemen aan een symposium waarmee hij zijn presidentiële campagne financierde (die mislukte). De hoogste rechter bekrachtigde het vonnis gisteren.

Nastase (61), premier tussen 2000 en 2004, is de meest hooggeplaatste ex-bewindsman van Roemenië die sinds het einde van de communistische tijd in de gevangenis zou belanden. Nastase noemde zijn veroordeling eerder politiek gemotiveerd, en heeft gezegd naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te zullen stappen.

De huidige premier Victor Ponta bezocht zijn partijgenoot gisteren in het ziekenhuis en zegt dat zijn toestand „onder controle” is. „Het is mijn recht en plicht om hem te bezoeken”, zei Ponta.

Sinds Roemenië in 2007 tot de EU toetrad, is het land verplicht corruptie te bestrijden. Er zijn nu ruim vierduizend verdachten aangeklaagd. In februari werden twee oud-ministers van Landbouw veroordeeld tot drie jaar cel. AP, AFP