Eurofixing

Omkoping, dat was vroeger een zakenman met sigaar die een middelmatige doelman een rolletje bankbiljetten toestopte om een vrije trap te laten glippen. Nu heet het matchfixing. Denk in termen van wereldmacht. Chinese goksyndicaten bepalen alles.

De niet toegekende goal van Oekraïne tegen Engeland was klein bier. Groter: de scheiding van Ruud Gullit en Estelle Cruijff verdeelde Oranje in twee kampen aan de vooravond van de wedstrijd tegen Duitsland.

En: u denkt toch werkelijk niet dat de ‘trojka’ van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds uit zichzelf de avond voor Duitsland-Griekenland aankondigt maandag naar Athene te reizen?

Het raadsel dat toekomstige historici moeten oplossen is of dit de zomer is van de matchfixing is of de eurofixing. Gebruiken de syndicaten de eurocrisis om het EK te manipuleren, of is het andersom? Blijkt achteraf het verloop van het toernooi gefixt wegens louche Chinese gokkers die wedden welk land als eerste uit de euro wordt gegooid? En waarom verloor Nederland dan drie keer?

    • Arjen Fortuin