Opinie

Espresso met Ernest van der Kwast

Schrijver Ernest van der Kwast dronk afgelopen anderhalf jaar 304 keer een kopje espresso met iemand die in het nieuws was. Hij ontmaagdde Justin Bieber, leerde Kim Holland slikken en sprak Kim Jong-Il na zijn dood. Maar vandaag valt het doek; NRC.nl stopt met de serie. ‘Ze zijn erachter gekomen dat ik de columns allemaal heb verzonnen,’ zegt Van der Kwast.

Ernest van der KWAST (Bombay, 1981) - Pseudoniem Yusef el Hhalal. Nederlandse auteur. foto VINCENT MENTZEL. Hipstamatic camera==F/C==Nederland. Rotterdam, 29 januari 2011
Ernest van der KWAST (Bombay, 1981) - Pseudoniem Yusef el Hhalal. Nederlandse auteur. foto VINCENT MENTZEL. Hipstamatic camera==F/C==Nederland. Rotterdam, 29 januari 2011 Foto Vincent Mentzel

Espresso

Schrijver Ernest van der Kwast dronk afgelopen anderhalf jaar 304 keer een kopje espresso met iemand die in het nieuws was. Hij ontmaagdde Justin Bieber, leerde Kim Holland slikken en sprak Kim Jong-Il na zijn dood. Maar vandaag valt het doek; NRC.nl stopt met de serie. ‘Ze zijn erachter gekomen dat ik de columns allemaal heb verzonnen,’ zegt Van der Kwast. ‘Hoofdredacteur Peter Vandermeersch heeft mij op staande voet ontslagen.’ De schrijver van Mama Tandoori en het onlangs verschenen Giovanna’s navel neemt een slokje espresso. ‘Vandermeersch vreest dat lezers hun abonnement zullen opzeggen,’ zegt hij. ‘Veel meer dan na de verzinsels van Jannetje Koelewijn.’ Klopt het dat HP de Tijd hem heeft benaderd voor de contactgegevens van Talitha van Zon nadat hij espresso met haar had gedronken? Van der Kwast knikt. ‘Ze wilden haar telefoonnummer hebben,’ zegt hij. ‘Ik heb geantwoord dat ik daar niet aan kon beginnen, zoals ik de gegevens van Gaddafi, Mladic en de paus ook niet aan anderen geef. Daar hadden ze gelukkig begrip voor.’ Met wie heeft hij het meest espresso gedronken? ‘Bashar al-Assad voert de lijst aan,’ antwoordt Van der Kwast. ‘Ik ben tien keer op bezoek geweest bij de Syrische president. Zeg maar om de duizend doden.’ Welke espresso zal hij nooit vergeten? ‘Met Thijsje Oenema,’ antwoordt de schrijver van Mama Tandoori en het prachtige Giovanna’s navel. ‘Mijn vriendin heeft toen de koffiebonen uit het raam gegooid.’ Klopt het dat hij een overstap maakt naar de Volkskrant? ‘Ik heb voorgesteld om elke ochtend augurken op azijn te eten met iemand die in het nieuws is,’ zegt Van der Kwast. ‘Maar ze hebben niet eens de moeite genomen om te reageren.’ Hij drinkt zijn espresso op en kijkt een moment naar zijn lege kopje. ‘Ik lust er nog wel een.’