Erdogan: Syrië schoot vandaag ons gevechtstoestel neer

Een Turks F-4-toestel. Zo’n exemplaar stortte vandaag neer in het oosten van de Middellandse Zee nadat het was beschoten door Syrische luchtafweer.
Een Turks F-4-toestel. Zo’n exemplaar stortte vandaag neer in het oosten van de Middellandse Zee nadat het was beschoten door Syrische luchtafweer. Foto Reuters / Osman Orsal

Syrië heeft inderdaad, zoals al werd vermoed, vandaag een Turks gevechtsvliegtuig neergeschoten. Dat zei premier Erdogan vanavond na overleg met zijn ministeries.

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen BREAKING: Turkish PM says ,,it is understood” Syria took down plane and Turkey will take ,,decissive measures” once investigation is done

Turkije zal volgens Erdogan de ‘benodigde maatregelen’ nemen wanneer het onderzoek naar wat er precies gebeurd is, is afgerond.

F-4-toestel met twee piloten vlakbij Latakia neergeschoten

Rond het middaguur verloor Turkije het contact met een F-4-toestel met twee piloten aan boord dat was opgestegen van Erhac Airport in Malatya, in het oosten van het land. Op het moment van het incident vloog de F-4 boven de Middellandse Zee, vlakbij de Zuid-Turkse provincie Hatay en de Syrische stad Latakia (zie kaart). Ooggetuigen verklaarden al snel dat de Syrische luchtafweer het vliegtuig had neergeschoten.


Grotere kaart weergeven

Ook Syrische leger bevestigt

Lang bleef onduidelijk of dat daadwerkelijk het geval was. Aan het begin van de avond kon Erdogan nog niets bevestigen. Turkse media hadden toen al - ten onrechte - over een excuses van Syrië bericht. Het enige wat wel duidelijk was, was dat het toestel in zee was neergestort en dat er een reddingsoperatie was gestart.

Maar volgens persbureau Reuters heeft ook het Syrische leger inmiddels bevestigd dat ze het vliegtuig hebben neergehaald, omdat het ‘boven Syrische territoriale wateren vloog’.

Drie Syrische schepen speurden vanavond met de Turkse kustwacht nog naar het toestel. Volgens de website van het Turkse leger zijn de piloten inmiddels in veiligheid gebracht.

Turkije achter Syrische oppositie

Turkije en Syrië waren lange tijd bondgenoten, maar daar bracht de Syrische opstand verandering in. Toen demonstranten en opstandelingen zich vorig jaar tegen president Assad keerden en hij reageerde door protesten hardhandig neer te slaan, koos Turkije voor de kant van de oppositie. Turkije steunt het Vrije Syrische Leger, dat bestaat uit deserteurs en opstandelingen en vanuit het bergachtige grensgebied met Turkije strijd voert tegen regeringstroepen.