Einde gijzeling Kabul - zeker zeventien doden

Twee NAVO-helikopters bij het hotel waar Talibaanstrijders gasten gijzelden. Foto Reuters / Omar Sobhani

Afghaanse veiligheidstroepen hebben een einde gemaakt aan de gijzeling van hotelgasten in Kabul door Talibaan-strijders. Bij de aanval op het hotel zijn zeventien mensen omgekomen, onder wie twaalf burgers.

Dat meldt persbureau AP. Zeker drie militanten bestormden gisteravond het hotel bewapend met granaten machinegeweren, de politie sprak over zelfmoordterroristen. Een woordvoerder van de Talibaan verklaart dat de aanval is bedoeld om een einde te maken aan de “wilde feesten” in het hotel voorafgaand aan de islamitische gebedsdag, vrijdag.

‘Aanval ook gericht tegen buitenlanders’

In een e-mail aan CNN schreef de Talibaan-woordvoerder dat de aanval ook is gericht tegen buitenlanders. Volgens hem had de Talibaan informatie gekregen dat gisteravond in het hotel ISAF-diplomaten en ambassademedewerkers aanwezig waren op uitnodiging van hoge Afghaanse regeringsfunctionarissen.

Het hotel bevindt zich bij het Qargha-meer, een gebied met veel rijke Afghanen en toeristen. Vooral op donderdagavond, het begin van het islamitische weekend, is het daar erg druk.