Een rondleiding door de hel: dit is Homs

Caption: A handout image released by the Syrian opposition's Shaam News Network shows destruction at a neighbourhood in the central flashpoint city of Homs on June 19, 2012. The United Nations is to keep unarmed monitors in Syria despite the escalation of hostilities which led to the suspension of patrols, top UN officials said Tuesday. AFP PHOTO/HO --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ---
Caption: A handout image released by the Syrian opposition's Shaam News Network shows destruction at a neighbourhood in the central flashpoint city of Homs on June 19, 2012. The United Nations is to keep unarmed monitors in Syria despite the escalation of hostilities which led to the suspension of patrols, top UN officials said Tuesday. AFP PHOTO/HO --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED --- Een straat in Homs, het opstandelingenbolwerk in Syrië dat sinds het begin van dit jaar zwaar onder vuur ligt door het leger. Foto AFP / Shaam News Network

De straten in de wijk Jouret Shiah zijn praktisch verlaten op wat uitgebrande auto’s na. En overal ligt puin. Op de achtergrond een kille stilte die af en toe verbroken wordt door geweervuur.

De beelden uit Homs zijn bijna apocalyptisch, schrijft Max Fisher op The Atlantic.

De anonieme filmer die de straten vastlegt tuft op zijn rode bromfiets door het grijze en grauwe stadslandschap. Soms loopt hij, maar hij blijft praten en beschrijven wat hij ziet. Homs, met een kleine miljoen inwoners, heeft gedurende de bijna zeventien maanden durende opstand tegen het Syrische regime al veel te verduren gehad. Dat is te zien:

http://youtu.be/c_wLxYIRZaQ

Het filmpje is afkomstig van de Libanese nieuwssite Sawtberuit.com en biedt ons een van de weinige beelden die we hebben van het dagelijks leven in Homs, dat sinds het begin van het jaar onder vuur ligt. Maar net als de stad, is ook dat leven in puin geschoten.

    • Hans Klis