Duitsland stuurt Grieken naar huis na trefzekere tweede helft

Philipp Lahm viert zijn openingsgoal met mede-verdediger Jerome Boateng. Foto AFP / Aris Messinis Philipp Lahm viert zijn openingsgoal met mede-verdediger Jerome Boateng. Foto AFP / Aris Messinis

Duitsland staat in de halve finale van het EK. In de kwartfinale was de ploeg van Löw vanavond veel sterker dan Griekenland. Ondanks een moeizaam begin werd Griekenland toch met ruime cijfers naar huis gestuurd: 4-2.

De favoriet voor de EK-titel begon direct met het onder druk zetten van de Grieken en het zoeken naar doelpunten. Aan kansen hadden ze geen gebrek, maar een vroege voorsprong bleef uit. Aanvaller Schürrle scoorde al na een paar minuten, maar stond buitenspel. Ook na 22 minuten leek de openingstreffer te komen: na een goede aanval schoot Özil van dichtbij echter recht op keeper Sifakis af. Zo bleven de Grieken, die dit toernooi steevast sterk terugvallen op een verdedigend blok, lange tijd overeind.

De buitenspelgoal van Schürrle:

De Duitse goal kwam uiteindelijk vijf minuten voor rust van de aanvoerder. Linksback Philipp Lahm kwam op, kapte naar binnen en schoot raak met een schot dat buiten het bereik van de doelman ‘zwabberde’.

Griekenland komt terug, maar zit snel weer in de tang

Juist toen iedereen aan het begin van de tweede helft ging zitten wachten op een Duitse uitbreiding van de score, sloeg Griekenland toe. Een snel uitgevoerde counter had spits Georgios Samaras als eindstation. De voormalige spits van sc Heerenveen rondde af, waarna de Grieken zich weer konden terugtrekken in het verdedigende spel.

Maar ze hielden niet lang stand. Khedira kreeg enkele minuten later, in de 61e minuut, een voorzet van Boateng binnen het strafschopgebied op zijn schoen en nam hem direct uit de lucht. De 2-1 sloeg hard in het dak van het doel. Weer een paar minuten later kopte Klose uit een hoekschop de 3-1 tegen de touwen en was het beslist.

Reus en Salpingidis zorgen voor de eindstand

Ruim een kwartier voor tijd werd het zelfs 4-1: De niet overtuigend keepende Sifakis stopte een Duitse aanval, maar Reus kon in tweede instantie hard onderkantlat in het lege doel schieten.

Twitter avatar ShowMeFootball Voetbalstats Marco Reus na Mario Gómez, Lukas Podolski, Lars Bender, Philipp Lahm, Sami Khedira en Miroslav Klose al de 7de Duitser die dit EK scoort.

Griekenland mocht twee minuten voor tijd nog wat terugdoen: Salpingidis benutte een strafschop na een Duitse handsbal en bepaalde zo de eindstand op 4-2.

Bondscoach Löw verraste met opstelling

Löw verraste met de basisopstelling van vanavond: hij hield topscorer Gomez (drie goals dit toernooi) op de bank, net als Podolski (één goal) en Müller. De 34-jarige Klose kreeg de voorkeur in de spits en ook de jongelingen Schürrle en Reus begonnen vanaf minuut één.

Duitsland treft in de halve finale de winnaar van Engeland - Italië, de kwartfinale die zondagavond gespeeld wordt. Portugal is ook al halvefinalist en komt daarin de winnaar van Spanje - Frankrijk tegen. Dat duel is morgenavond.

    • Peter Zantingh