Drie Nederlanders veroordeeld voor smokkelen ton cocaïne

Drie Nederlanders zijn vandaag veroordeeld tot een celstraf voor betrokkenheid bij een van de grootste drugsvangsten in de Britse geschiedenis.
Drie Nederlanders zijn vandaag veroordeeld tot een celstraf voor betrokkenheid bij een van de grootste drugsvangsten in de Britse geschiedenis. Foto Reuters / Carlos Jasso

Een Nederlandse leider van een drugsbende is samen met zijn zoon veroordeeld tot een gevangenisstraf voor betrokkenheid bij een van de grootste drugsvangsten van de Britse geschiedenis. Dat meldt de BBC.

Het stel probeerde vorig jaar ruim een ton cocaïne van Venezuela naar Nederland te smokkelen in een luxueus jacht, maar de vracht werd bij Southampton onderschept door de Britse politie na een tip van de Franse autoriteiten.

Het gaat om een van de grootste drugsvangsten in de Britse geschiedenis. De drugs, met een straatwaarde van ruim driehonderdvijftig miljoen euro, zaten zo goed verstopt dat autoriteiten zes dagen nodig hadden om ze te vinden. De cocaïne zou goed zijn voor zeven miljoen deals op straat - een derde van de totale jaarlijkse cocaïnehandel in Groot-Brittannië. De vangst betrof bijna de helft van de totale cocaïnevangst in Groot-Brittannië in 2010/2011: dat was 2,4 ton

De 61-jarige eigenaar van het jacht is veroordeeld tot zeven jaar celstraf. Een 45-jarige betrokkene moet acht jaar de cel in en de 33-jarige zoon van de eigenaar is veroordeeld tot vijf jaar in de gevangenisstraf. Een andere zoon van de man die bij de bende betrokken zou zijn is vrijgesproken. Bij invallen ontdekte de politie een geladen machinegeweer, een vuurwapen met knaldemper en anderhalf miljoen euro, meldt de BBC.


Grotere kaart weergeven