De Windcentrale geeft eerste ‘winddelen’ uit

Rotterdam. Voor het eerst kunnen huishoudens hun eigen stroom opwekken met hun eigen windmolen ‘op afstand’. Particulieren kunnen eigen energie opwekken door mede-eigenaar te worden van een windmolen via De Windcentrale. Wie één of meer ‘stukjes’ van een windmolen koopt, zogenoemde winddelen, krijgt vanaf januari 2013 gratis stroom thuis afgeleverd.

„Nagenoeg iedere Nederlander wil gebruik maken van duurzame energie”, zegt initiatiefnemer Harm Reitsma van De Windcentrale. „Niet iedereen heeft het geld of een geschikt dak voor zonnepanelen. Met winddelen wekt iedereen zijn of haar eigen duurzame energie op. Het financiële voordeel voor huishoudens is groot, omdat wij een flink aantal partijen die normaal gesproken aan energie verdienen er tussenuit knippen. Die winst blijft nu in de zak van de winddeel-eigenaren.”

Elk winddeel levert ongeveer 500 kilowattuur per jaar; dat heeft een waarde van circa 45 euro bij de huidige stroomprijzen. Met zeven winddelen wekt een gemiddeld huishouden zijn hele elektriciteitsverbruik op. De inschrijving op de winddelen is deze week gestart. Een winddeel kost 345 euro, die wordt betaald zodra er genoeg deelnemers zijn om de molens te kopen. De Windcentrale heeft een voorlopige koopovereenkomst gesloten voor de overname van twee windmolens in Delfzijl. (NRC)