De drachme komt altijd terug

De Grieken waren de drachme al een poosje kwijt, maar de munt werd in de negentiende eeuw door notabene een Duitse vorst opnieuw ingevoerd: koning Otto van Beieren. Griekenland werd in 1832 een protectoraat van Engeland, Frankrijk en Rusland, die Otto tot vorst benoemden – het parlementsgebouw waarbij nu de Grieken vaak en massaal demonstreren, is voor hem gebouwd. Otto ging van Griekenland houden, dweepte met de Oudheid, liep graag in traditionele Griekse kledij. En de drachme maakte dus zijn rentree. Maar de liefde was niet wederzijds, want de Grieken wilden zichzelf besturen. In 1843 gaf hij toe aan de roep om een moderne grondwet. In 1862 werd hij afgezet.

De drachme overleefde het Romeinse rijk en het Ottomaanse rijk. En de Europese Unie? Het kan eeuwen duren, maar de drachme keert altijd terug.