Corruptie (2): maar wij zijn veel strenger

Grieken zijn de eersten om toe te geven dat ze een probleem hebben met corruptie, maar ze hebben ook de indruk dat Europa met twee maten meet. Het Siemens-schandaal kwam in Duitsland aan het licht, niet in Griekenland, maar er zit geen Duitser achter de tralies. In Griekenland is ex-minister voor Transport Anastasios Mantelis tot drie jaar celstraf veroordeeld. Onlangs werd ook ex-Defensieminister Akis Tsochatzopoulos opgepakt, in verband met de aanschaf van ondeugdelijke onderzeeërs van een Duits consortium in 2000, voor bijna drie miljard euro. Volgens Grieken werd de koop ingegeven door smeergeld en zware politieke druk uit Duitsland. Die zou zelfs nog zijn uitgeoefend toen lang en breed duidelijk was dat Griekenland in financiële nood verkeerde en miljardenkredieten nodig waren. Eigenbelang, dat miljardenkrediet, zeggen veel Grieken. ‘Jullie lenen ons geld zodat we jullie wapens kunnen blijven kopen’. In Griekenland zitten tien mensen vast in verband met het schandaal. In Duitsland werden twee betrokkenen veroordeeld voor het betalen van 62 miljoen euro smeergeld. Ze hebben voorwaardelijke gevangenisstraffen van twee jaar gekregen.