Bouwconcern vreest honderden ontslagen door Vestia-debacle

Het hoofdkantoor van Vestia Groep in Rotterdam. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Dura Vermeer, een van de toptien-bouwbedrijven van Nederland, vreest voor het verdwijnen van honderden banen bij meerdere bedrijven als zes bouwprojecten van Vestia in Zuid-Holland niet doorgaan. Voor het bouwconcern zou het verlies aan omzet zeker 70 miljoen euro zijn, zegt Ronald Dielwart, lid van de Raad van Bestuur tegenover NRC Handelsblad.

Het bouwbedrijf uit Zoetermeer (jaaromzet ruim 1,1 miljard euro, circa 2.800 medewerkers) is de eerste grote bouwer die naar buiten treedt over de economische schade van de zaak-Vestia. Het bedrijf was een belangrijke bouwer voor Vestia en is alleen in Nederland actief. Het heeft onlangs een brandbrief over Vestia geschreven aan de colleges van vijf gemeenten, waaronder Rotterdam en Den Haag. Daar staat in:

De impact op de Dura Vermeer-organisatie is inmiddels zo groot dat reorganisaties en bezuinigingen zijn aangekondigd.

Vestia heeft akkoord bereikt over afkoopsom

Vestia is in nood gekomen door op grote schaal risicovolle renteverzekeringen (derivaten) af te sluiten. Deze week bereikte Vestia met banken een akkoord over een afkoopsom van 2 miljard euro. Andere corporaties zijn momenteel in overleg met Vestia over het overnemen van bouwprojecten.

Alle verregaande afspraken over bouwprojecten

Dura Vermeer had voor de zes bouwprojecten al “verregaande afspraken” met Vestia, volgens Dielwart. Het gaat om woningbouw in Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Rijswijk, Nieuwerkerk aan de IJssel en Honselersdijk. Als de projecten niet doorgaan, kost dat banen bij het bouwbedrijf zelf, maar ook bij bijvoorbeeld onderaannemers en toeleveranciers, aldus Dura Vermeer.

De projecten zijn een combinatie van sociale huur- en koopwoningen. Om de bouw door te laten gaan, wil Dura Vermeer de koopwoningen zelf verkopen. Vestia zou alleen de bouw van de huurwoningen hoeven te betalen.

In de brief dringt Dura Vermeer er bij gemeenten op aan hun “verantwoordelijkheid” te nemen. Het bedrijf hoopt “nieuwe, tijdrovende aanbestedingsprocedures” te voorkomen bij het overnemen van Vestia-projecten. Ook vraagt Dura Vermeer de gemeenten om “een vlotte omgang” met regels rond ruimtelijke ordening.

Een woordvoerder van Vestia zegt:

“Het zou mooi zijn als deze projecten doorgaan, maar Vestia kan geen financiering krijgen. We willen graag meewerken aan het overdragen van projecten, maar er moet wel even gepraat worden over gemaakte ontwikkelingskosten.”

    • Eppo König en Tom Kreling