Ashraf nieuwe premier Pakistan

De nieuwe premier van Pakistan, Ashraf, zwaait naar zijn aanhang. Foto AP / B.K. Bangash

De Pakistaanse voormalig minister van Infrastructuur, Raja Pervaiz Ashraf, is vanmiddag door het Pakistaanse parlement gekozen als nieuwe premier, meldt persbureau Reuters. Het parlement stemde vanmiddag over het kandidaatschap van Ashraf nadat ex-premier Gilani dinsdag opstapte.

Ashraf, die minister was in de regerende Pakistaanse Volkspartij, volgt ex-premier Yusuf Raza Gilani op. Gilani stapte op last van het hooggerechtshof op in verband met een veroordeling voor minachting van de rechterlijke macht. Hij negeerde het rechterlijke bevel om de Zwitserse autoriteiten te verzoeken om een onderzoek naar gelden die door president Asif Ali Zardari illegaal zouden zijn weggesluisd naar Zwitserland te heropenen.

De vervroegde verkiezingen moeten een einde maken aan de impasse die is ontstaan door het slepende conflict tussen regering en Hooggerechtshof. Persbureau Novum schrijft dat velen verwachten dat de nieuwe premier, om wie een zweem van corruptie hangt, hetzelfde lot wacht als Gilani. Hem zal namelijk hetzelfde worden gevraagd door het hooggerechtshof.

Gisteren werd er tegen een andere kandidaat voor het premierschap, Makhdoom Shahabuddin, een arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een schandaal waarbij twee Pakistaanse farmaceutische bedrijven grote hoeveelheden efedrine konden importeren, die vervolgens belandden bij drugsbendes. Deze gebruikten de stof, die een sterk stimulerende werking kan hebben, voor de fabricage van drugs. Shahabuddin was destijds minister van volksgezondheid. Ook zijn zoon zou er bij zijn betrokken.