Als Grieken drinken, denken ze .... bier

...niet aan Duitsland. Maar het populairste Griekse bier, Fix Hellas, is van Duitse oorsprong. Dat houden ze goed verborgen. De blikken zijn blauw-wit, net als de Griekse vlag. In de campagnes is het bier Griekser dan Grieks, dat doet het goed in tijden waarin Grieken het liefst eigen producten kopen om de economie te stimuleren. Een echte Griek drinkt Fix (de Griekse concurrent van marktleider Heineken) of Mythos. De voorloper van Fix werd voor het eerst gebrouwen in 1834, kort nadat Griekenland (in omvang een fractie van het huidige land) onafhankelijk werd, door een Duitser. Fix is een verbastering van de achternaam van brouwer Johann Karl Fuchs. Fuchs’ vader was naar Griekenland gehaald door de Beierse koning Otto, die tussen 1832 en 1862 de jonge Griekse staat bestuurde nadat die zich had losgemaakt van het Ottomaanse Rijk. Het waren de jaren van opgelegde modernisering naar West-Europees model. Een land zonder bier kon een Beierse koning zich uiteraard niet voorstellen.