Alleen in België sta je langer in de file

De Nederlandse automobilist staat 50 uur per jaar in de file. Daarmee zijn we het ergste fileland op België na. In de landen die zwaar door de crisis zijn getroffen, namen files af.

den haag. Alleen in België is het nog erger, vijf uur erger om precies te zijn. Maar Nederland is tweede als het gaat om files: een automobilist brengt hier ruim 50 uur per jaar in de file door.

Dat blijkt uit onderzoek via de gps-gegevens van zo’n 100 miljoen automobilisten in dertien Europese landen, de Verenigde Staten en Canada. Dat werd gedaan door het Amerikaanse bedrijf Inrix dat file-informatie verzamelt en analyseert.

De gegevens zijn over 2011. De economische crisis is daarin duidelijk terug te zien. In de landen met de grootste problemen – Spanje, Ierland, Portugal, Italië – namen de files het meest af. In Portugal is dat bijvoorbeeld 49 procent, in Ierland 25 procent. In Nederland is er 6 procent minder file geregistreerd.

Op donderdagmiddag tussen vier en vijf uur is het het drukst op de Nederlandse wegen, blijkt uit de gegevens. Het kost automobilisten dan gemiddeld 25 procent meer tijd om thuis te komen. In en rondom Rotterdam zijn automobilisten de meeste tijd kwijt aan de file: 66 uur.

Inrix heeft ook de drukste steden op een rijtje gezet. Automobilisten staan het vaakst vast in Milaan, gevolgd door Brussel en Parijs. Nederland komt in de top-10 voor met Rotterdam (op de zesde plaats) en Utrecht (negende).

Begin deze maand bleek uit cijfers van Rijkswaterstaat dat de filedruk in Nederland de eerste vier maanden van dit jaar is afgenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Volgens Rijkswaterstaat komt dat door de aanleg van snelwegen en extra rijstroken; het aantal weggebruikers bleef gelijk. NRC