Alleen de tandarts mag tanden bleken

Tanden bleken kan vanaf 1 november alleen nog in tandartspraktijken. Het gebeurt nu ook bij mondhygiënisten en in speciale klinieken. Daarnaast mogen tandbleekmiddelen vanaf 1 november niet meer dan 6 procent waterstofperoxide bevatten. Door de regels van tanden bleken te verscherpen, wil de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gezondheidsschade voorkomen.

Drogisterijen mogen tandbleekmiddel blijven verkopen. Maar dat mag maximaal 0,1 procent van het blekende waterstofperoxide bevatten. Nu zit er tot 35 procent waterstofperoxide in de middelen. Die zorgen binnen een paar uur voor wittere tanden, volgens de producenten. De NVWA gaat de verkoop van de producten controleren. Alleen tandartsen mogen de grens van 0,1 waterstofperoxide overschrijden, tot maximaal 6 procent.

Met de nieuwe norm volgt de NVWA Europese richtlijnen die onlangs zijn vastgesteld door de European Council for Dentists. Die stellen dat middelen met meer dan 6 procent waterstofperoxide gevaarlijk zijn bij onzorgvuldig gebruik: tandvlees kan beschadigen en er kunnen ontstekingen ontstaan. Ook kan er overgevoeligheid van de tanden voor temperatuurwisselingen optreden.

De beroepsvereniging van Nederlandse tandartsen NMT reageert positief op de nieuwe regels. „Tanden bleken is niet zonder risico’s”, zegt een woordvoerder. „Patiënten kunnen de gevaren vaak niet goed inschatten. Het is daarom belangrijk dat enkel professionele tandartsen de behandeling uitvoeren.”