Actueel over ontslag

None

Theater

Alpha Centauri door TG42

t/m 24-6, Amsterdam. theaterbellevue.nl ****

De firmanaam straalt van verleiding: Droomreizen Nederland B.V. Maar de boel is failliet, er zijn 6.000 werknemers ontslagen. Op het hoofdkantoor komen elke ochtend negen mensen bij elkaar, ogenschijnlijk om de desolate boel af te ronden. In werkelijkheid kunnen ze het werk en elkaar niet missen. Op tekst van Joeri Vos en in de regie van Gerardjan Rijnders is Alpha Centauri een voorstelling die razend actueel is.

In 2006 was het een afstudeervoorstelling van de Toneelschool Arnhem, winnaar van de publieksprijs van het ITs Festival. Nu is de voorstelling terug, en terecht. In de trieste leegte van een net niet ontruimd kantoor proberen de werknemers de collegialiteit te bestendigen, tegen beter weten in. De computers zijn verouderd. Als de telefoon rinkelt, imiteert een actrice het antwoordapparaat.

Er is meer aan de hand, gelukkig, en dat zit in de geheimzinnige rol die regisseur Rijnders speelt. Hij suggereert dat hij een wetenschapper is die voor de angstige kantoormensen een ultieme droomreis in het verschiet heeft. Maar hij blijkt een griezelige buitenstaander die een morbide experiment heeft bedacht. Hij beschouwt zichzelf als een man die naar „theater” kijkt, maar ondertussen manipuleert hij de spelers als marionetten. Dat tilt de voorstelling naar een universeel niveau.

    • Kester Freriks