Zomer! Hier word je vrolijk van (nu het weer nog tegenzit)

Foto AP / The Herald Bulletin / Don Knight

21 juni. De lente achter ons, de zomer voor ons. Langer dan vandaag worden de dagen niet. Omdat het weer van vandaag (onweer! hagel! wind!) het nalaat, hebben we filmbeelden, foto’s en muzieklijstjes die het seizoen wél op zonnige wijze inluiden.

Want #zomer mag vandaag dan trending zijn op Twitter, van terrasjesweer kunnen we niet spreken. Vooralsnog gaat het goed, maar later vandaag trekt een fikse buienlijn over het land. De NS waarschuwt voor spoorproblemen.

Twitter avatar BuienRadarNL BuienRadar.NL 01.09 uur! De astronomische #ZOMER is officieel begonnen! We knallen letterlijk de zomer in met hoge temp, hoge zonkracht en onweer!

Video: prachtige stop-motion en een vrolijk liedje

Vooralsnog weinig om je op te verheugen dus, als je naar buiten kijkt. Daarom kun je beter dit bijzonder knap gemaakte stop-motion-filmpje zien. In ‘Perfect Holiday’ van Karim Rejeb zien we hoe een Playmobil-gezelschap er met de camper op uit trekt om te gaan surfen.

Het aanstekelijke liedje is van de band Smile. Het staat (nog) niet op Spotify, maar andere muziek van ze wel.

Luister naar Smile op Spotify

Foto’s: zonnewende, jongetje en Bengaalse tijger

We zochten op ‘summer’ tussen de foto’s die de internationale persbureau’s vandaag beschikbaar beschikbaar stelden. Dit waren de drie mooiste.

1) 21 juni, de dag van de zonnewende. Wanneer de zon vanaf de aarde gezien de noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. Deze foto is genomen in Kokino, in Macedonië, vanochtend vroeg.

Foto AFP / Robert Atanasovski

Foto AFP / Robert AtanasovskiFoto AFP / Robert Atanasovski

2) Een foto die gisteren genomen werd. In het Six Flags Discovery Kingdom in Vallejo, Californië, duikt een Bengaalse tijger het water in. Het is daar momenteel zo’n 21 graden celcius, terwijl het meer landinwaarts gemakkelijk 30 wordt.

Foto AFP / Justin Sullivan

Foto AFP / Justin SullivanFoto AFP / Justin Sullivan

3) In Anderson, in de Amerikaanse staat Indiana, springt de twaalfjarige Mercklin vanaf een duikplank het water in. Het is daar nu tegen de dertig graden.

Foto AP / The Herald Bulletin / Don Knight

Foto AP / The Herald Bulletin / Don KnightFoto AP / The Herald Bulletin / Don Knight

Muziek: Spotify-lijsten met zomerhits

Journalist Norbert Pek stelde een lijst samen met zeventien nummers voor de zomer van 2012: Perfect Summer. Geen ‘voor de handliggende’ hits, maar wel met onder meer The Maccabees, Django Django en Jack White.

Luister naar Perfect Summer op Spotify

Een beetje te alternatief? Iets anders dan: een zomerse lijst met klassiekers als ‘Boys Of Summer’, ‘All Night Long’ en ‘La Bamba’. En 144 andere.

Luister naar Zomerhits op Spotify

Terug naar de weersomstandigheden: weeronline.nl zet bij de resterende dagen van juni steeds nog een druppeltje. Begin juli schijnt het droog en minstens twintig graden te worden. Zo wordt het hopelijk niet alleen op de kalender, maar ook als je naar buiten loopt snel zomer.

    • Peter Zantingh