Weer onderzoek naar racisme fans Kroatië

De Europese voetbalbond UEFA is opnieuw met een onderzoek begonnen naar het gedrag van Kroatische supporters tijdens het EK. Het onderzoek spitst zich toe op het groepsduel maandag in Gdansk tegen Spanje, toen de Kroatische aanhang spandoeken met racistische teksten in het stadion ontrolde. Het gaat om de derde disciplinaire procedure tegen de Kroatische bond,

Die federatie kreeg deze week al een boete van de UEFA van 80.000 euro wegens racistisch gezang van de supporters. De beledigingen werden vorige week geuit in de wedstrijd tegen Italië (1-1) op 14 juni in Poznan, en waren gericht tegen de donkere spits van Italië en Manchester City, Mario Balotelli.

Een fotograaf zou naar verluidt hebben gezien dat er een banaan op het veld werd gegooid, terwijl een deel van de Kroatische aanhang aapgeluiden maakte in de richting van Balotelli. Volgens FARE, de organisatie Voetbal tegen Racisme in Europa, zouden tussen de driehonderd en vijfhonderd Kroatische fans zich hebben misdragen.

In aanloop naar het EK in Polen en Oekraïne zei Balotelli iedere supporter die een banaan naar hem gooit te „vermoorden”. En als de aanvaller van het Italiaanse elftal tijdens een wedstrijd racistisch zou worden bejegend, zou hij meteen van het veld stappen, zo zei hij eind mei in een interview met The Guardian.

De disciplinaire commissie van de UEFA, die ook een rapport heeft ontvangen over Kroaten die vuurwerk afstaken, komt uiterlijk zondag bijeen om over de incidenten te praten.

Om het racisme te bestrijden werken FARE en UEFA nauw samen met de Poolse organisatie Never Again, die zesduizend stewards heeft geïnstrueerd om vooral rechts-extremistische uitingen te herkennen. UEFA-voorzitter Michel Platini, heeft zich al scherp uitgelaten over het gedrag van de Kroaten. „Kroatië is een ploeg die mooi voetbal brengt, maar dat verdwijnt naar de achtergrond als je honderd onnozelen in het publiek hebt. Elke vorm van racisme is een probleem. Elk geval is er een te veel”, aldus Platini. (BBC)