Voorzitter COC Nederland hoogste nieuwkomer op kandidatenlijst D66

COC-voorzitter Vera Bergkamp is de hoogste nieuwkomer op de kandidatenlijst van D66. Foto Flickr / COC Media

Vera Bergkamp (41) is de hoogste nieuwkomer op de lijst van D66. Op welke plek zij komt wordt pas morgen bekendgemaakt, maar de voorzitter van COC Nederland is meer dan tevreden. “Eind vorig jaar werd ik gepolst of ik interesse had”, vertelt Bergkamp tegen NRC Handelsblad.

Bergkamp leidt homobelangenvereniging COC Nederland sinds twee jaar en stapt nu op. “In februari zat ik met Alexander Pechtold aan tafel. Een paar weken later met Ingrid van Engelshoven, de voorzitter van het landelijk bestuur van D66. Na de val van het kabinet kwam alles in een stroomversnelling”, aldus Bergkamp.

Eerst Boris Dittrich, toen Boris van der Ham, nu Vera Vergkamp. Homoseksuelen voelen zich thuis bij D66.

“D66 is een sociaal-liberale partij waar gelijke rechten hoog in het vaandel staan. Dat heeft homoseksuelen, biseksuelen en transgenders altijd aangesproken. Boris Dittrich heeft een belangrijke rol gespeeld bij de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Ik vind het mooi dat ik die voorbeeldfunctie nu kan vervullen.”

Heeft u als voorzitter van het COC een schema in uw hoofd: die partij is homovriendelijk en die niet?

“Ik denk in termen van voorlopers, meelopers en achterblijvers. Ineke van Gent van GroenLinks is bijvoorbeeld een voorloper. Zij heeft echt haar nek uit gestoken bij het debat over de weigerambtenaren.”

De Kamer stemde voor een verbod op de weigerambtenaren, maar minister Spies wil het besluit aan een volgend kabinet overlaten. Een tegenvaller?

“Ik heb er alle vertrouwen in dat de Kamer het goede gaat doen. Er is een meerderheid. Het is een kwestie van tijd, al moeten wij alert blijven. Eén ding is zeker: ik zal nooit vóór de weigerambtenaren stemmen. Dat heb ik Pechtold ook gezegd toen hij mij vroeg hoe het met de fractiediscipline zat.”

Hoe reageerde hij?

“Hij antwoordde dat ik mij maar één keer aan de fractiediscipline kan onttrekken.”

Maar D66 is toch tegen de weigerambtenaren?

“Zeker, maar zeg nooit ‘nooit’. Dat hebben wij gezien bij de VVD [die eerst voor een verbod op weigerambtenaren was en later tegen]. Zelf zal ik hier in ieder geval nooit een compromis over sluiten. Een ambtenaar mag geen onderscheid maken en moet de wet uitvoeren.”

Henk Krol, ook een bekende homo, wordt lijstrekker van 50PLUS. Bent u niet bang voor homomoeheid?

“Ik ga niet uitsluitend de Kamer in voor de homo-emancipatie. Ik wil mij inzetten voor vrijheid, ongeacht welke portefeuille. Dat betekent dat iedereen zichtbaar zichzelf moet kunnen zijn, maar het betekent ook dat zorg betaalbaar blijft voor mensen die die zorg het meeste nodig hebben en dat werknemers op de arbeidsmarkt gelijke kansen krijgen.”

Heeft u een voorkeur voor een bepaalde portefeuille?

“Nee.”

Bij welke coalitie zijn de belangen van homoseksuelen het beste gewaarborgd?

“In zijn algemeenheid kun je stellen dat progressieve partijen het meeste opkomen voor de homo-emancipatie. Maar het hangt ook af van de samenstelling van het kabinet. Hoe belangrijk dat is zagen wij bij de gedoogsteun van de SGP en de positionering van de VVD bij het verbod op de weigerambtenaren. Aan de andere kant heeft onderwijsminister Van Bijsterveldt, een CDA’er, veel geïnvesteerd in homo-emancipatie. Dus ja, er is weinig zinnigs over te zeggen.”

Mensen die u goed kennen zeggen dat u de kwaliteit heeft om minister te worden. Lijkt dat u wat?

“Ik heb de bestuurlijke kwaliteiten, maar moet ook politieke meters maken. Daar gaat mijn prioriteit nu naar uit.”