Vertrekkend CDA-Kamerlid Blanksma begrijpt woede partijtop niet

Het vertrekkende CDA-Kamerlid Elly Blanksma vindt dat de partijtop ten onrechte boos is over haar onverwachte burgemeestersbenoeming. “Ik ben geen partij in de boosheid van de partij”, zegt Blanksma tegen NRC Handelsblad. “Ik heb naar eer en geweten gehandeld. En dat weet de top.”

CDA-Kamerlid Blanksma werd deze week onverwachts benoemd tot burgemeester van Helmond. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het vertrekkende CDA-Kamerlid Elly Blanksma vindt dat de partijtop ten onrechte boos is over haar onverwachte benoeming als burgemeester. “Ik ben geen partij in de boosheid van de partij”, zegt Blanksma tegen NRC Handelsblad. “Ik heb naar eer en geweten gehandeld. En dat weet de top.”

Blanksma wordt burgemeester van de Brabantse gemeente Helmond, zo maakte ze eergisteren bekend aan de partij. Vorige week presenteerde het CDA de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, met Blanksma op de vierde plaats.

Blanksma hield kandidatuur voor partijtop geheim

Het Kamerlid was volgens het CDA in Helmond “al enkele weken” in gesprek over de burgemeesterspost. Drie weken geleden voerde ze één gesprek over een nieuwe termijn in de Tweede Kamer met fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en partijvoorzitter Ruth Peetoom. Daarin liet ze haar sollicitatie buiten de Kamer onvermeld.

Ook toen ze vorige week maandag gebeld werd door Peetoom en Buma met felicitaties voor haar hoge plek op de CDA-lijst heeft ze volgens de partij niet gerefereerd aan Helmond. Volgens Blanksma heeft ze “met respect voor het proces, de procedures, de betrokken personen en het CDA” gehandeld. Om mee te mogen doen aan de procedure in Helmond moest ze vertrouwelijkheid beloven.

Blanksma was belangrijk CDA-Kamerlid wegens eurocrisis

Blanksma is een van de meer geprofileerde CDA-Kamerleden en was bij de onderhandelingen voor het Lenteakkoord de financieel onderhandelaar namens de partij. Omdat zij van de lijst verdwijnt, is nu de eerste kandidaat uit de voor de partij belangrijke provincie Noord-Brabant Madeleine van Toorenburg op vijftien. Wil van der Kruijs, voorzitter van het CDA Brabant zegt in een reactie:

“Ik zeg niet of ik Blanksma’s stap verwerpelijk of niet verwerpelijk vindt. Maar het is ondenkbaar dat de bijna grootste stemmenleveraar geen twee mensen bij de eerste vijftien heeft.”

De partijtop wil geen nieuwe kandidaten toevoegen aan de lijst. Wel konden tot vandaag alle CDA-afdelingen voorstellen doen om de volgorde op de lijst aan te passen. Voor de meeste afdelingen kwam Blanksma’s aankondiging te laat om mee te nemen.

    • Freek Staps