Verlaagde bubbelaccijns geschrapt

Een paar weken geleden schreef ik een artikel in de gedrukte versie van NRC Handelsblad over de veranderingen die de overheid wenst door te voeren op het gebied van wijnaccijns. Mede omdat deze administratieve vereenvoudigingen wenst door te voeren, verdwijnt het onderscheid in tarief tussen gewone wijn, ‘tussenproducten’ (denk aan wijnen met een laag alcoholpercentage dan wel versterkte wijnen als port en sherry) en mousserende wijnen. En vooral vanwege dat laatste trekken de importeurs binnenkort graag een flesje van hun eigen belletjes open.

Want door het verdwijnen van wat jarenlang wel de ‘bubbeltaks’ werd genoemd (de overheid meende tot op heden dat over zo’n luxeproduct ook luxebelasting betaald moest worden) gaat de accijns op mousserende wijnen met ruim 65 procent omlaag. In euro’s uitgedrukt betekent dit een prijsverlaging die tussen de twee en drie euro per fles kan bedragen. De verwachting is dan ook dat deze categorie een enorme impuls gaat krijgen.

Voor liefhebbers van bijvoorbeeld Champagne, cava, sekt, cap classique en crémant breken dus straks mooie tijden aan. Volgens een importeur die ik daar over sprak zou alleen budget-prosecco wel eens minder kunnen gaan profiteren. ‘Deze heeft zijn populariteit louter te danken aan het feit dat dit de meest goedkope bubbel is. Nu komen er betere en eveneens vriendelijk geprijsde alternatieven beschikbaar.

Het lenteakkoord is echter bepaald nog niet in graniet gehouwen. Gisteren werd namelijk bekend dat de overgangsregeling voor mensen die voor 27 april een nieuwbouwhuis hebben gekocht maar met oplevering of betaaltermijnen na 1 oktober de dupe zouden worden van de BTW-verhoging van 19 naar 21 procent.

De vijf partijen die het akkoord gesmeed hebben, menen dat deze huizenkopers recht houden op het lagere tarief. Kosten voor de overheid: 45 miljoen euro. En wie gaat dat betalen? De liefhebbers van belletjeswijnen. Want de lagere accijns op mousserende wijn wordt geschrapt.

Eerste reactie van de eerder genoemde importeur die ik gisteren op dit nieuws wees: ‘Gods gloeiende…’ En volgens een later bericht laat zijn KVNW, de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren, het er niet bijzitten.

Secretaris Hans Burghoorn laat weten ‘dat het persbericht inmiddels is gemaakt en dat de woordvoerders zijn benaderd. Zelfs het Ministerie van Financiën snapt niets van opstelling eigen staatssecretaris. Heel triest. Nog harder opstellen. CDA zwalkt.’ Maar dat laatste is natuurlijk geen nieuws. Wordt vervolgd.

    • Harold Hamersma