Verkiezingsuitslag in Egypte uitgesteld vanwege klachten

De uitslag van de Egyptische presidentsverkiezingen zou vandaag bekend worden gemaakt, maar is uitgesteld. Dat heeft de Egyptische kiescommissie gisteren gezegd. Er is nog geen nieuwe datum vastgesteld. Als reden geeft de commissie het grote aantal klachten dat is ingediend door Ahmed Shafiq en Mohammed Morsi, de twee presidentskandidaten die beiden de overwinning opeisen. Zij dienden in totaal gezamenlijk zo'n vierhonderd klachten in.

Waarschijnlijk zullen de spanningen in het land toenemen nu de bekendmaking wordt uitgesteld. Daarbij komt het nieuws van de verslechterde gezondheid van Hosni Mubarak. De oud-president werd dinsdagavond naar een militair hospitaal gebracht, waar hij inmiddels weer op eigen kracht ademhaalt, maar wel in coma zou liggen.

Veel Egyptenaren reageerden sceptisch op berichten over de gezondheidsproblemen sinds Mubarak op 2 juni tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld en naar de gevangenis werd overgebracht. Zij meenden dat de berichten werden verspreid om zijn overbrenging naar een comfortabeler behuizing te wettigen. Novum, Reuters, AP.