Uitgelicht

Film

The Count of Monte Christo (Kevin Reynolds, 2002, GB/VS/EIR). Abstracte versie van het talloze malen verfilmde verhaal. In een vroegnegentiende-eeuws Frans decor neemt regisseur Reynolds, maker van Robin Hood: The Prince of the Thieves, de tijd om zijn verhaal van opportunisme, hoogverraad en ware vriendschap te vertellen. Met name de episode waarin matroos Edmond Dantes (Jim Caviezel) in de gevangenis geschoold wordt door abt Farria (Richard Harris), en gesterkt wordt in zijn wraakgevoelens ten opzichte van zijn vriend Fernand (Guy Pearce), krijgt veel aandacht. Het scenario beklemtoont dat kennis macht is – en dan toch nog al die moeite van doffe schoten, suizende sabels, knarsende scharnieren en vuurwerk. Veronica, 20.30-23.10u.

The Astronaut’s Wife (Rand Ravich, 1999, VS). Echo van Rosemary’s Baby klinkt door in psychologische griezelfilm waarin astronaut Johnny Depp echtgenote Charlize Theron misschien wel zwanger heeft gemaakt van een buitenaards wezen. Ook met Nick Cassavetes.Net5. 20.30-22.45u.

Camping 2 (Fabien Onteniente, 2010, F). Vervolg op Frans kassucces uit 2006, een luchtige komedie over het heterogene gezelschap gasten op Camping des Flots Bleus. Als kantoorbediende Jean-Pierre Savelli (Richard Anconina) hoort dat zijn verloofde een pauze in hun relatie wil inlassen, besluit hij om een tijdje op een camping aan zee tot bezinning te komen. Daar maakt hij al gauw kennis met Patrick (Frank Dubosc) en het overige zooitje ongeregelde strandgasten. Met o.a. Claude Brasseur en Mathilde Seigner. Nederlands ondertiteld. TV5, 21.00-22.40u.

Informatief

Koppen XL: Ik dus naar Compostela. Naast gewone bedevaarders trekken al dertig jaar Belgische jongeren met een justitieel verleden als taakstraf te voet naar Santiago onder begeleiding van jeugdzorg. Enkele deelnemers blikken samen met de allereerste tochtbegeleider terug en vertellen wat er voor, tijdens en na de tocht in hun hoofd en hun hart omging. Voor alle vier was Compostela een eindpunt, maar ook een nieuw begin. Alle vier ondervonden ze dat het leven nadien nóg minder rechtlijnig was dan het kronkelende pad dat hen naar Santiago voerde, maar dat de tocht hen gesterkt heeft om het leven aan te kunnen. Eén, 20.40-21.15u.

The men who made us fat. Tweede deel van drieluik. Jacques Peretti onderzoekt waarom porties voedsel de laatste decennia steeds groter werden. Daartoe praat hij onder meer met Mike Donahue, voormalig directeur van McDonald’s. Veertig jaar geleden nam de hamburgerketen David Wallerstein in dienst. Die had het initiatief genomen om in de bioscoop waar hij manager was veel grotere porties popcorn te verkopen dan tot dan gebruikelijk. In 1972 kwam hij met dat idee bij McDonald’s, dat daarop de grote portie frites introduceerde. BBC 2, 22.00-23.00u.

Studio Sportzomer. Ruud Gullit – zonder Estelle – schuift vanavond aan bij het dagelijkse tafelgesprek over het EK voetbal. Jack van Gelder ontvangt ook international Erik Pieters, Erben Wennemars en Jan van Halst. Ned.1, 22.45-23.45u.

La grande librairie. François Busnel in gesprek met de Amerikaanse schrijver James Ellroy, ergens in West Hollywood. De auteur vertelt over zijn drijfveren, zoals de nooit opgehelderde moord op zijn moeder, toen hij tien was. Hij haalt er veel inspiratie voor zijn detectiveromans uit. Met Nederlandse ondertiteling. TV5, 23.55-00.55u.

Wereldhumanismenacht – Life is beautiful. Het al eerder in afleveringen uitgezonden Life is Beautiful is een serie van dertig korte films met elk een adagium van Erasmus als uitgangspunt. Erasmus verzamelde meer dan drieduizend adagia uit de oudheid, vertaalde ze en maakte ze zo voor een breder publiek toegankelijk. De filmpjes worden afgewisseld door columns van filosofe Stine Jensen. Met o.a. Bracha van Doesburgh, Rifka Lodeizen, Gaite Jansen, Sylvia Hoeks, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Melody Klaver, Katja Herbers en Robert de Hoog. Regie: Mark de Cloe en Jeroen Berkvens. Ned.2, 01.30-06.00u.

Amusement

Don Giovanni. Registratie uit 2010 van Mozarts opera als uitgevoerd op het Festival d’Aix-en-Provence door het Freiburger Barockorchester o.l.v. Louis Langrée. Regie: Dmitri Tcherniakov. Solisten o.a. Bo Skovhus, David Bizic, Marlis Petersen, Kristine Opolais. Arte, 21.55-01.00u.

Ren & Stimpy. Aflevering van Amerikaans-Canadese animatieserie over de hyperactieve en snel op zijn teentjes getrapte chihuahua Ren en zijn vriendje Stimpy, een geestelijk gehandicapte en door Ren regelmatig mishandelde obese kat. Veronica, 00.55-01.05u.

EK voetbal

Tsjechië - Portugal. Verslag uit het Nationaal Stadion in Warschau. Ned.1, 20.35-22.45u.