Toch weer beschietingen in Homs - Rode Kruis kan nog niet evacueren

Het Syrische leger neemt vandaag toch weer centrale wijken van Homs onder vuur, zeggen bewoners van de stad. Volgens het internationale Rode Kruis was er gisteren juist een staakt-het-vuren overeengekomen.

Het neerleggen van de wapens was bedoeld om honderden gewonde en zieke Syriërs te evacueren. De organisatie wil ze overbrengen naar veiliger gebied waar ze behandeld kunnen worden. Alle partijen gingen naar verluidt akkoord met die oproep, maar het Rode Kruis wacht nu totdat het veilig genoeg is. Homs heeft meer dan tien dagen van grootschalig geweld achter de rug.

Volgens een bewoner van een van de wijken waar het Rode Kruis naar binnen wil, was het bombardement vandaag voor zonsopgang het hevigst. In de wijk Khalidiya zouden twee mensen zijn omgekomen. Reuters citeert de bewoner:

“Vanochtend vroeg waren er zware beschietingen. Nu hoor ik elk half uur een of twee mortieren inslaan. Vergeleken met de afgelopen paar dagen is het wel rustig.”

Activisten zetten vandaag onderstaande video op YouTube, waarin geweervuur te horen is en rook opstijgt uit gebouwen. Omdat objectieve berichtgeving uit Syrië grotendeels ontbreekt, is niet te verifiëren of de beelden echt van vandaag zijn.

http://youtu.be/tM2tHiK_cMg

Homs is sinds het begin van de Syrische opstand, nu vijftien maanden geleden, het centrum van het verzet tegen Assad. In februari en maart van dit jaar werden diverse wijken die in handen van de oppositie waren wekenlang aangevallen door regeringstroepen. Honderden kwamen daarbij om. In totaal zou het aantal doden sinds het begin van de opstand nu op 15.000 staan.

    • Peter Zantingh