Technocraat met een linkse signatuur

Vassilios Rapanos, de nieuwe minister van Financiën, leerde het vak tijdens het kolonelsregime in de gevangenis.

Greece's National Bank Chairman Vassilis Rapanos takes part in a meeting under the newly appointed Prime Minister Antonis Samaras (not pictured) at the parliament in Athens June 20, 2012. An official from one of the three parties of Greece's new coalition government said that they had agreed to name National Bank Chairman Rapanos as finance minister. REUTERS/Yorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS) REUTERS

De nieuwe Griekse minister van Financiën, Vassilios Rapanos, is de voorzitter van de raad van bestuur van de Nationale Bank van Griekenland (NBG) en doceert aan de universiteit van Athene. NBG is de grootste commerciële bank van Griekenland.

Rapanos (1947) heeft een lange staat van dienst binnen het openbaar bestuur. Hij is een ‘technocraat’, maar met een klassiek Grieks linkse achtergrond. Hij wordt voorgedragen door Pasok. Onder het (rechtse) kolonelsregime (1967-1974) zat hij bij het gewapend verzet. De groep werd ontmanteld door de geheime politie en Rapanos, toen student bedrijfskunde, ging de gevangenis in, waar hij op dezelfde gang kwam als een bekende linkse econoom.

„De gevangenis werd mijn universiteit”, vertelde Rapanos woensdag aan de Financial Times. „Ik las veel boeken en ontdekte hoe sterk je in zulke omstandigheden kunt zijn.” Toen hij in 1973 amnestie kreeg vertrok hij naar Canada om te promoveren.

Hij was een vertrouweling en economisch adviseur van premier Kostas Simitis (1996-2004). Dat is de periode waarin Griekenland werd klaargestoomd voor toetreding tot de euro en waarin de Olympische Spelen werden georganiseerd, die uiteindelijk te veel geld hebben gekost en een bron waren van corruptie.

Rapanos zat de commissie voor die Griekenland vertegenwoordigde bij de onderhandelingen over de totstandkoming van de monetaire unie. Economen en diplomaten praten over de tijd onder Simitis als een periode waarin hervormingen werden versneld. De inflatie werd drastisch teruggebracht en de belastinginkomsten gingen wat omhoog. Het wordt wel het tijdperk van de modernisering genoemd.

Rapanos schijnt sterke opvattingen te hebben over belastinginning en de hervorming van de belastingdienst. Als minister van Financiën zal dat zijn voornaamste taak zijn.

Marloes de Koning

    • Marloes de Koning