Syrische piloot deserteert en landt met gevechtsvliegtuig in Jordanië

Een gevechtsvliegtuig van het type MIG-21. Foto AFP / Dibyangshu Sarkar

Een Syrisch gevechtsvliegtuig is vanmiddag geland op een luchtmachtbasis in het noorden van buurland Jordanië. De piloot heeft politiek asiel gevraagd en gekregen. Het is voor het eerst sinds het begin van de volksopstand in Syrië dat een piloot van de luchtmacht is gedeserteerd.

De Syrische staatstelevisie rapporteerde vanochtend dat een gevechtsvliegtuig van de radar was verdwenen tijdens een trainingsmissie in het zuiden van het land. Niet veel later maakte de Jordaanse minister van Informatie Samih al-Maaytah bekend dat het toestel was geland op luchtmachtbasis King Hussein, vlakbij de grens met Syrië. De minister zei dat de piloot zou worden verhoord.

Een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger, de belangrijkste oppositiegroep die militaire strijd voert tegen het regime van Assad, zei tegen persbureau AP dat de groepering de piloot had aangemoedigd om te deserteren.

Grootste deel Syrische leger loyaal aan Assad

Het Syrische leger is sinds het regime van president Assad vorig jaar maart geconfronteerd werd met massademonstraties over het algemeen zeer loyaal gebleven aan het regime. Wel liepen enkele duizenden Syrische soldaten over naar de oppositie.

Een Jordaanse regeringsfunctionaris omschrijft de desertie van de Syrische piloot een lastige zaak voor Jordanië. Het buurland vreest volgens persbureau Reuters voor militaire acties van het Syrische leger aan de grens met Jordanië, omdat sinds het begin van de opstand duizenden Syriërs het geweld in hun land ontvluchten en de grens met Jordanië passeerden.

Hieronder een kaartje met daarop het Syrisch-Jordaanse grensgebied. Het gevechtsvliegtuig landde bij de noord-Jordaanse plaats Al-Mafraq.


Grotere kaart weergeven