Stress na hartaanval treft 1 op 8

Bijna een op de acht mensen die door een acuut hartinfarct is getroffen, houdt daar een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan over. En dat kan zeer nadelig zijn voor de gezondheid: binnen deze groep is de kans om binnen drie jaar een tweede hartaanval te krijgen en te overlijden twee keer zo groot, vergeleken met hun lotgenoten zonder PTSS. Dat concludeerde een team van Amerikaanse artsen in een online publicatie in het wetenschappelijke blad PLoS One.

De Amerikanen combineerden voor hun onderzoek de resultaten van 24 eerdere studies met kleine groepen patiënten, waaronder een Nederlandse studie uit 1995 met slechts 18 hartpatiënten, waarvan er één na twee jaar PTSS-symptomen had. Door nu alle resultaten samen te nemen kunnen steviger conclusies worden getrokken. Bij elkaar konden de onderzoekers nu de medische gegevens van 2383 patiënten van over de hele wereld meenemen.

Volgens de onderzoekers wordt de psychologische nasleep van een hartaanval vaak niet onderkend en daardoor ook niet behandeld. PTSS is vooral bekend van oorlogsveteranen en slachtoffers van rampen en seksueel geweld, maar een hartaanval kan even traumatisch zijn. Mensen met PTSS hebben vaak last van nachtmerries en een verhoogde hartslag.

Jaarlijks krijgen ongeveer 25.000 mensen in Nederland een hartaanval.