‘Spaanse banken tot 62 miljard nodig’ - ‘slechts een advies’

Fernando Jimenez Latorre (links), staatssecretaris van economische zaken, en Fernando Restoy (rechts), vice president van de centrale Banco de España, maakten vanavond bekend dat zwakke Spaanse banken tot 62 miljard euro nodig hebben.
Fernando Jimenez Latorre (links), staatssecretaris van economische zaken, en Fernando Restoy (rechts), vice president van de centrale Banco de España, maakten vanavond bekend dat zwakke Spaanse banken tot 62 miljard euro nodig hebben. Foto AP / Paul White

Zwakke Spaanse banken hebben tussen de 51 en 62 miljard euro nodig van het reddingsfonds, blijkt uit de onderzoeken van twee externe adviesbureaus naar de kapitaalbehoefte van banken, in opdracht van de Spaanse overheid.

De Spaanse regering maakte onlangs al bekend financiële steun te zullen aanvragen voor zijn noodlijdende bankensector, maar het land wilde wachten met de formele steunaanvraag tot de uitslag van het onderzoek bekend zou zijn. Daaruit blijkt nu dat de honderd miljard die de eurozone heeft toegezegd, ruim genoeg is om de banken te herkapitaliseren. Maar het kan zijn dat de rekening nog verder oploopt, zegt onze correspondent Merijn de Waal:

“Deze bureaus geven gewoon een mening. Ze hebben een paar weken de tijd gehad waarin ze een methodische studie hebben gedaan. Als Spanje financiële steun aanvraagt zullen Europa en het IMF de banken helemaal doorlichten en het kan best zijn dat er dan nog meer lijken uit de kast komen. Bij stresstests in 2010 en 2011 hebben banken van de Europese Bankenautoriteit een voldoende gekregen die later bijna failliet zijn gegaan. Er hangt nog steeds een vraagteken boven de markten; dat is met deze onderzoeken niet definitief opgelost.”

‘Uitkomst in de lijn der verwachting’

Spanje zal “in de komende dagen” een formeel verzoek indienen bij de eurozone voor financiële steun voor de bankensector, verklaarde Luis de Guindos, de Spaanse minister van Financiën. Het gaat om “slechts een formaliteit”, benadrukte hij. Verwacht werd dat Spanje vandaag al een formele aanvraag zou doen tijdens een vergadering van de Eurogroep. Maar volgens De Guindos is het belangrijk dat de resultaten van het onderzoek eerst worden gepresenteerd, zodat twijfels en onzekerheden over de gezondheid van de Spaanse banken worden weggenomen.

De uitkomst van het onderzoek lag in de lijn der verwachting, zegt Merijn de Waal. Het komt dicht in de buurt bij de cijfers van het IMF: dat berekende een paar weken geleden dat er minstens veertig miljard euro nodig is om de zwakke Spaanse banken van een kapitaalinjectie te voorzien.