Ronaldo kopt Portugal naar de halve finale

Ronaldo kopt de winnende treffer binnen. Foto AP / Gero Breloer

Portugal is de eerste halvefinalist bij het EK in Polen en Oekraïne. De Zuid-Europeanen wonnen met 1-0 van Tsjechië door een doelpunt van Cristiano Ronaldo. De aanvallende middenvelder kopte elf minuten voor tijd raak uit een voorzet. De volgende tegenstander komt uit het treffen tussen Spanje en Frankrijk, zaterdag in Donetsk.

In Warschau bleven vloeiende aanvallen in de eerste helft vrijwel uit, al was Ronaldo kort voor rust wel dicht bij de openingstreffer. De 27-jarige sterspeler van Real Madrid trof evenwel de paal na een fraaie actie. Eerder trok hij al de aandacht met een spectaculaire omhaal, die ruim een meter naast ging.

Tsjechië stelde daar weinig doelkansen tegenover, aldus persbureau Novum. De eerste mogelijkheid was voor de Tsjechen geweest, maar Milan Baros kon niet bij een voorzet van Vladimir Darida. Portugal kreeg vijf minuten voor de pauze een tegenslag te verwerken. Spits Hélder Postiga liep een hamstringblessure op en moest worden vervangen door Hugo Almeida.

Na de onderbreking kwam Portugal beter voor de dag. Almeida kopte al snel over en Ronaldo raakte opnieuw de paal, ditmaal uit een vrije trap. Doelman Petr Cech moest ook nog reddend optreden bij een schot van Joao Moutinho, terwijl de doelkansen van Tsjechië nog spaarzamer waren dan in de eerste helft.

Omdat de Zuid-Europeanen Cech maar niet wisten te passeren, onder meer Nani liet nog een dot van een kans onbenut, bleef Tsjechië hopen op een verrassing. Aan die hoop maakte Ronaldo echter een eind door een voorzet van Moutinho binnen te koppen. Portugal kwam in het restant niet meer in de problemen.

    • Lex Boon