Pasta en wodka

De afgelopen twee weken ben ik hier in Italië op het gebied van eten en drinken een stuk wijzer geworden. Nu is vrijwel alles de moeite waard om over naar huis te schrijven en het liefst zou ik elk nieuw inzicht wel afzonderlijk willen behandelen, maar laten we niet te lang stilstaan. Er was echter één gebeurtenis die al mijn nieuwe visies deed verbleken en waar ik toch even een uitzondering voor maak.

Op een schattig binnenplaatsje ergens in een piepklein dorpje, waar kleurige bloempjes tegen de muren groeiden en je je billen mocht neervlijen op een gietijzeren stoeltje, bestelde de jeugdige jongeman aan het tafeltje naast mij op het terras een hele speciale Italiaanse traktatie. Terwijl ik tijdens een van die laatste dagen onder de Italiaanse zon nipte aan mijn gigantische glas witte wijn zette de ober – een beetje dom, maar in het bezit van paar prachtige bruine ogen – met een zwierig gebaar een kolossaal bord pizza bij mijn buurman neer. Op het eerste gezicht niets bijzonders, we waren ten slotte in Italië. Ware het niet dat de pizza belegd was met een wel heel vreemd product: patat. Het zag er niet zo lekker uit.

Zelf at ik op dit terrasje een smakelijk ogende huisgemaakte pompoenravioli, bedekt met een laagje parmezaanse kaas en amaretto. Maar om een lang verhaal kort te maken, ik vond deze combinatie geen succes. Stiekem had ik graag zelfs ter plekke geruild met mijn buurman, die met smaak zat te eten. Nee, amaretto is niet aan mij besteed. Dan eet ik liever een gerecht met wodka. En laat dat nou het belangrijkste ingrediënt zijn van de pasta met zalm van deze week.

Snijd de tomaatjes in vieren en snijd de gerookte zalm in kleine stukken. Houd even apart. Verhit de roomboter in een diepe koekenpan en bak de gesnipperde sjalot op hoog vuur tot deze begint te verkleuren. Zet het vuur lager en voeg de gerookte zalm toe. Bak twee minuutjes mee en blus af met de wodka. Roer een aantal keer goed door en wacht tot de wodka grotendeels verdampt is. Doe vervolgens de tomaatjes in de pan en schep een paar keer om. Voeg dan de slagroom en de tomatenpuree toe en laat even rustig pruttelen. Als de saus is ingedikt kan hij op smaak worden gebracht met peper en zout uit de molen.

Kook vervolgens de pasta beetgaar en schep door de saus. Verdeel over vier borden en maak af met wat fijngesneden stengels bieslook.

    • Stéphanie Versteeg