Pakistan kiest morgen een nieuwe premier

Omdat het Hooggerechtshof Yousuf Reza Giliani heeft afgezet, kiest Pakistan morgen een nieuwe premier.

Islamabad. De Pakistaanse president Asif Ali Zardari heeft het parlement opdracht gegeven vrijdag bijeen te komen om een nieuwe premier te kiezen. Premier Yousuf Reza Gilani moest dinsdag op last van het Hooggerechtshof het veld ruimen.

Het hof oordeelde dat Gilani al sinds zijn veroordeling wegens minachting van het hof op 26 april geen wettig premier meer is. Om grote politieke onrust voor te zijn besloot de regering niet tegen de uitspraak van het hof in beroep te gaan en snel stappen te zetten voor de benoeming van een nieuwe premier.

Volgens een bron in Gilani’s Pakistaanse Volkspartij (PPP) is de meest waarschijnlijke opvolger voor Gilani de minister van Textielzaken: Makhdoom Shahabuddin. Maar wie er ook wordt gekozen als premier, lange tijd zal diegene niet aan de macht zijn. De regering moet voor volgend jaar maart nieuwe verkiezingen houden, maar mogelijk vormen de huidige ontwikkelingen aanleiding om de verkiezingen naar voren te halen, naar november. Eerder is vanwege de onverdraaglijke hitte niet waarschijnlijk.

De meeste Pakistanen maken zich intussen niet bijster druk om de constitutionele perikelen in de hoofdstad. In hun politici hadden ze toch al geen vertrouwen. In Punjab wordt er wel geprotesteerd tegen de aanhoudende stroomonderbrekingen. Op veel plaatsen is er maar vier uur per etmaal elektriciteit. Novum,NRC