Oui, we hebben een kleedkamerrel. Gaat het weer mis bij de Fransen?

Oranje wordt, áls het misgaat, in binnen- en buitenland al gauw weggezet als ‘egoland’. Dat de Fransen ook notoire égoïstes in de ploeg hebben, lekte gisteren uit. Een ouderwetse kleedkamerrel. Bondscoach Laurent Blanc kon er niet omheen. Na het schandalig verlopen WK twee jaar geleden hebben Les Bleus weer een relletje te pakken. Hoofdrolspeler: Florent

Laurent Blanc, in het midden, probeert te redden wat er te redden valt tijdens een onderbreking in de wedstrijd tegen Zweden. Foto Reuters / Eddie Keogh

Oranje wordt, áls het misgaat, in binnen- en buitenland al gauw weggezet als ‘egoland’. Dat de Fransen ook notoire égoïstes in de ploeg hebben, lekte gisteren uit. Een ouderwetse kleedkamerrel. Bondscoach Laurent Blanc kon er niet omheen.

Na het schandalig verlopen WK twee jaar geleden hebben Les Bleus weer een relletje te pakken. Hoofdrolspeler: Florent Malouda, normaal gesproken nooit ijdel (ahum…) maar wel een van de overblijfselen van dat schaamteloze team dat ten overstaan van de hele wereld muitte tegen toenmalig coach Raymond Domenech en zijn staf die spits Nicolas Anelka naar huis stuurden.

“Als we de mentaliteit van de Zweden hadden, hadden we niet verloren”

Deze Malouda vindt nu dat er spelers waren die tegen het reeds uitgeschakelde Zweden (2-0 verlies voor Frankrijk) hun persoonlijke agenda lieten prevaleren boven het onder Blanc gekoesterde teambelang. Doelwit van de in deze bewuste wedstrijd gepasseerde middenvelder was Samir Nasri. Die op zijn beurt in het verleden al lekker ruziemaakte met landgenoot William Gallas.

“Altijd lastig om te vingerwijzen na een nederlaag en te praten over hoe iemand gespeeld heeft en zijn persoonlijke motieven. Samir scoorde een belangrijk doelpunt tegen Engeland, maar als ervaren speler durf ik te zeggen dat er balans moet zijn tussen de doelstellingen van het team en die van jezelf.” - Florent Maloud na de wedstrijd tegen Zweden.

‘Mentaal door de ondergrens gezakt’

Malouda, die nogal openhartig sprak en de meest ervaren speler op dit EK is namens de Fransen, zette duidelijk zijn vraagtekens bij de
houding van de spelers. Daar kunnen de Oranjespelers, die als de pet er naar staat zelfkritiek alleen in omslachtige nietszeggende bewoordingen uiten, nog wat van leren.

“Dit is een groot toernooi en als we dezelfde attitude hadden gehad als de Zweden zaten we nu niet met een kater. Qua mentaliteit hebben we gewoon verzaakt. Maar we zijn hier niet om vakantie te vieren, we moeten wedstrijden winnen. Op gebied van toewijding kun je niet door de ondergrens zakken. Als we terugvallen in dat soort manieren zijn we terug bij af.”

Het schandalig verlopen Wk 2010 van de Fransen: