Kandidatenlijst PvdA uitgelekt: oud-ambassadeur Syrië hoogste nieuwkomer

Desiree Bonis, oud-ambassadeur voor Nederland in Syrië, is de hoogste nieuwe binnenkomer op de lijst van de PvdA. Dat blijkt uit de top-12 van de lijst, die via de Volkskrant is uitgelekt. Verder staan er veel bekende namen op de eerste plaatsen van de lijst.

De kandidatenlijst van de PvdA wordt vanmiddag officieel gepresenteerd. Zoals de NOS gisteren al meldde is oud-staatssecretaris Jette Klijnsma de nummer twee achter lijsttrekker Diederik Samsom. Financieel woordvoerder Ronald Plasterk staat op drie, gevolgd door Kamerlid Tanja Jadnanansing, die in 2010 nog plaats 28 stond. Onze politiek redacteur Huib Mudderkolk twittert over haar:

Twitter avatar HuibModderkolk Huib Modderkolk Aardig om te weten: nr 4 op conceptlijst #PvdA Tanja Jadnanansing was een felle tegenstander van oud-leider Job Cohen http://t.co/Ok2sgoaK

Lijsttrekkerskandidaat Lutz Jacobi maakt sprong op lijst

Op de plekken vijf tot en met acht volgen bekende gezichten: vicefractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem, oud-fractievoorzitter Mariëtte Hamer, voormalig lijsttrekkerskandidaat Martijn van Dam en oud-staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans. De Friese Lutz Jacobi, die net als Van Dam met Samsom de strijd om het leiderschap aanging, is ook fors gestegen op de kandidatenlijst: van plek 26 in 2010 naar plek 11 in 2012.

Hoogste nieuwe binnenkomer Bonis is op dit moment directeur Afrika bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op nummer tien staat ook een nieuweling: John Kerstens, de voorzitter van vakbond FNV Bouw.

Kamerlid Jeroen de Lange trekt zich terug van lijst

PvdA-Kamerlid Jeroen de Lange, in 2010 de nummer 31 op de lijst, liet vanochtend weten zich terug te trekken van de lijst omdat hij op een onverkiesbare plaats is beland:

Twitter avatar JeroendeLange Jeroen de Lange Heb besloten mij terug te trekken van lijst.
Twitter avatar JeroendeLange Jeroen de Lange Het is voor mij - en naar ik weet vele anderen - onbegrijpelijk dat ik op onverkiesbare plaats ben gezet.