Nieuwe zeesluis IJmuiden gaat 848 miljoen euro kosten

De onder Liberiaanse vlag varende tanker Bulk Australia vaart de Noordersluis van IJmuiden in. De sluis is volgens het Amsterdam havenbedrijf aan vervanging toe.
De onder Liberiaanse vlag varende tanker Bulk Australia vaart de Noordersluis van IJmuiden in. De sluis is volgens het Amsterdam havenbedrijf aan vervanging toe. Foto Hollandse Hoogte / Olaf Kraak

Een nieuwe grote zeesluis bij IJmuiden, ter vervanging van de huidige Noordersluis, gaat 848 miljoen euro kosten. Daarvan komt 574 miljoen euro voor rekening van het het Rijk. De provincie Noord-Holland (58,3 miljoen), de gemeente Amsterdam (129,6 miljoen) en Europese subsidies moeten zorgen voor de rest van het geld. Dat meldt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Aanleg niet onomstreden

Amsterdam dringt al heel lang aan op de aanleg van een nieuwe zeesluis in IJmuiden, waar de schepen Nederland binnenkomen om door het Noordzeekanaal naar Amsterdam te varen. Volgens het havenbedrijf is de huidige zeesluis, die uit 1929 stamt, binnen vijftien tot twintig jaar aan vervanging toe. De aanleg van de nieuwe zeesluis is omstreden, omdat de investering zo groot is dat die volgens onder meer de economen van het Centraal Planbureau nooit terugverdiend kan worden. Het havenbedrijf heeft die analyse altijd bestreden.

Advies- en ingenieursbureau DHV heeft op verzoek van Rijkswaterstaat onderzoek gedaan naar drie mogelijke varianten voor een nieuwe zeesluis. Minister Schultz van Haegen, de provincie Noord-Holland en Amsterdam hebben nu hun voorkeur uitgesproken van een zeesluis met een lengte van 500 meter, een breedte van 65 meter en een diepte van 18 meter. De verschillende partijen gaan de plannen nu verder uitwerken.

Verwachte oplevering: 2019

Volgens het ministerie kan de oplevering van de nieuwe zeesluis verwacht kan worden in 2019, waarbij mogelijk al in de testfase in 2018 de eerste schepen door de zeesluis kunnen varen. Naar verwachting start de aanleg in 2015. Na ingebruikname van de nieuwe zeesluis wordt de Noordersluis buiten bedrijf gesteld en alleen ingezet bij eventuele calamiteiten.


Grotere kaart weergeven