Nachtmerrie na grote dromen

Twee jaar na de ondergang van Marco Borsato’s The Entertainment Group wordt duidelijk welke hoofdrolspelers aansprakelijk worden gesteld voor het faillissement. Maandag begint de strafzaak tegen een van de ex-directeuren. De schade van 14 miljoen euro probeert de curator te verhalen op een aandeelhouder, voormalig Ajax-directeur Rik van den Boog.

WFA05:UNICO GLORIE:HILVERSUM;15DEC1999- HMG-directeur Unico Glorie stapt op, melden AD en Telegraaf. Het hoofd RTV zou ontevreden zijn over het beleid van grootaandeelhouder CTL. WFA/mn/str Mario Nap
WFA05:UNICO GLORIE:HILVERSUM;15DEC1999- HMG-directeur Unico Glorie stapt op, melden AD en Telegraaf. Het hoofd RTV zou ontevreden zijn over het beleid van grootaandeelhouder CTL. WFA/mn/str Mario Nap WFA MARIO NAP

Berooid, voor miljoenen aangeslagen of voor het hekje. Een kleine twee jaar na de ondergang van The Entertainment Group, wordt langzaamaan duidelijk hoe de hoofdrolspelers van het evenementenbureau van Marco Borsato uit het faillissement springen.

De bekendste aandeelhouder, zanger Marco Borsato zelf, ging eerder min of meer vrijuit – hem trof volgens de curator geen directe blaam; hij was niet actief bij het dagelijks beleid betrokken geweest – maar voor andere oud-bestuurders en aandeelhouders is het faillissement een nachtmerrie geworden.

Unico Glorie, met 38 procent de grootste aandeelhouder van de concertorganisator, werd begin dit jaar persoonlijk failliet verklaard. Claims van en beslagleggingen door boze schuldeisers hebben de voormalig bestuurder van Endemol en Veronica financieel uitgekleed. Hij vroeg begin dit jaar zelf faillissement aan; de rechtbank stemde daarmee in.

Omdat Glorie hierdoor niet in staat zal zijn ook maar een euro op te hoesten, heeft curator Jan Padberg besloten om zijn juridische pijlen vooralsnog op andere voormalige bestuurders en aandeelhouders te richten. Met twee ex-directieleden kwam hij begin dit jaar tot een schikking. Hoeveel Harald Bartelds en Arthur Weijers door dat akkoord aan de faillissementsboedel zullen overmaken wil Padberg desgevraagd niet zeggen. Het totale faillissementstekort in TEG bedraagt een kleine 14 miljoen euro; dat van de gelieerde vennootschap TA Groep nog eens 2,4 miljoen.

Met de derde bestuurder, Niel van Hoff, is het Padberg vooralsnog niet gelukt om tot een schikking te komen. Hij overweegt nu om hem civielrechtelijk aan te spreken.

Tegen voormalig aandeelhouder Rik van den Boog, heeft Padberg een dergelijke stap al gezet. De curator bevestigt desgevraagd dat hij de voormalige directeur van Ajax onlangs voor het gehele boedeltekort van TEG aansprakelijk heeft gesteld, „thans 13,9 miljoen euro”.

Van den Boog was weliswaar geen bestuurder of commissaris bij het bedrijf – TEG hád geen raad van commissarissen – maar was in de ogen van Padberg feitelijke leidinggevende. Daarnaast zou Van den Boog betrokken zijn geweest bij een omstreden dividenduitkering vanuit het aan TEG gelieerde bedrijf Sweet Spot, waar Van den Boog zelf bestuurder en aandeelhouder was, net als Unico Glorie.

In zijn laatste faillissementsverslag van februari, schreef Padberg al dat hij „jegens een van de aandeelhouders rechtsmaatregelen” voorbereidde. Dat blijkt Van den Boog te zijn. Ook met hem heeft de curator onderhandeld over een mogelijke schikking, maar dat overleg liep uiteindelijk op niets uit. Bij monde van zijn advocaat, Robert van Agteren, bevestigt Van den Boog een dagvaarding van curator Padberg te hebben ontvangen. „We gaan dit rustig uitprocederen”, zegt Van Agteren. „Ik zie de zaak met vertouwen tegemoet.” Volgens hem hebben voormalige bestuurders van TEG immers verklaard dat zíj de baas waren en niet Van den Boog. „Ik vraag me dus tegenover de curator af: wat komt u eigenlijk doen?”

Voor een andere voormalige verantwoordelijk hoofdrolspeler in het TEG-drama moet het ergste nog komen. Ex-directeur Leo W. is eerder dit jaar persoonlijk failliet verklaard, maar voor hem krijgt zijn kortstondige carrière bij TEG – hij was er in het laatste jaar, 2009, nog geen half jaar directeur – mogelijk nog een veel vervelender staartje. Hij zal zich ook strafrechtelijk moeten verantwoorden voor zijn rol in het faillissement. Justitie verdenkt hem van fraude.

Curator Jan Padberg was op een overboeking van ruim drie ton gestuit, vanuit TEG naar een van W.’s privévennootschappen. Dat was kort vóór het bedrijf failliet ging, en dus rook de curator onraad. Hij deed aangifte bij justitie. Het Openbaar Ministerie, dat de bestrijding van faillissementsfraude sinds een paar jaar hoog op agenda heeft staan, besloot de zaak nader uit te zoeken. Komende maandag moet W. zich voor een regiezitting melden voor de rechtbank Zwolle. Uit de tenlastelegging blijkt dat faillissementsfraude niet de enige verdenking is. Justitie beschuldigt W. ook van een onjuiste belastingaangifte en van het vervalsen van een tiental facturen – opvallend genoeg ook rond andere bedrijven dan TEG. W. was niet bereikbaar voor een reactie.

    • Philip de Witt Wijnen